Japonské akcie mírně zpevnily

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. srpna (ČTK) - Ceny japonských akcií se během dnešního obchodování mírně zvýšily, větší pozornost na sebe ale poutal vývoj na devizových trzích, kde se snižoval kurz eura. Analytici totiž začínají pochybovat, že Evropská centrální banka sáhne k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, které byly jednou z hlavních příčin růstu kurzu.

Index Nikkei 225 zpevnil o 44,56 bodu a den uzavřel vyšší o 0,27 procenta na hodnotě 16.844,61 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,3 procenta na 1637,46 bodu.

Investoři měli zájem o akcie obchodních firem a podniků, které se věnují těžbě surovin. Atraktivita těchto firem se zvýšila díky poklesu cen v posledních dnech, kdy se investoři v panice zbavovali většiny emisí. Teď se podle analytiků vracejí k firmám, u nichž lze očekávat solidní růst zisků a tržeb.

Zvyšovaly se i kurzy akcií firem Kawasaki Heavy Industries nebo Komatsu, které se zaměřují na výstavbu infrastruktury a působí ve více zemích Asie. Těmto akciím k růstu pomohly převážně novinové zprávy, podle nichž se Indie v infrastruktuře chystá na řadu projektů.

Nepříznivé zprávy ale investorům přichystala japonská součást amerického řetězce Wal-Mart Stores. Podnik je už několik let ve ztrátě a výjimkou není ani letošní rok. Firma ale informaci uvolnila až po skončení obchodování, takže její akcie by mohly negativně zareagovat až ve středu. Podnik tvrdil, že by se už letos mohl vrátit k zisku.

Investoři se po zklidnění situace na akciových trzích budou podle analytiků při výběru akcií opět zaměřovat hlavně na fundamentální faktory, tedy zisk, podíl na trhu nebo vyhlídky do budoucna. "Až si sedne prach a vy se podíváte na fundamentální faktory, tak vyhlídky na tvorbu zisku nevypadají špatně," řekl analytik společnosti Fukoku Capital Management Naojuki Torii.

Na devizovém trhu klesal kurz eura, které předtím těžilo z předpokladů, že Evropská centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. V posledních týdnech se ale na trhu začala šířit nervozita kvůli obavám, že se objeví úvěrová krize, což přinutilo komerční banky zpřísnit podmínky pro poskytování nových půjček.

ECB a další centrální banky od konce minulého týdne dodávají na trh dodatečnou hotovost, aby pomohly mírnit obavy z krize. Postoj ECB znamená, že nelze počítat se zvýšením základních úroků podle původních předpokladů a naopak je pravděpodobné, že ECB zatím od dalšího zpřísnění měnové politiky upustí.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,3617 USD, a oslabilo tak z předchozích 1,3687 USD, kde bylo v pondělí. Na paritě s japonským jenem kleslo na 160,50 ze 161,82 JPY, a podobně dolar vůči jenu oslabil na 117,85 z předchozího kurzu 118,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK