Nokia: Baterie ve 46 milionech mobilů se mohou přehřívat

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 14. srpna (ČTK) - Největší světový výrobce mobilů Nokia z Finska varuje, že se 46 milionů baterií v jejích telefonech může přehřívat. Podnik proto oznámil, že je zákazníkům bezplatně vymění. Jde o baterie značky Nokia a typu "BL-5C". Vyrobil je japonský konglomerát Matsushita Electric Industrial mezi prosincem 2005 a listopadem 2006.

Uvedený typ je v mobilech od Nokie nejrozšířenější. Firma je dostává od několika výrobců a celkem jich od nich odebrala přes 300 milionů. Akcie Nokie po zveřejnění zprávy klesly, a to o 1,2 procenta na 22,35 eura.

Přehřátí způsobuje zkrat při nabíjení baterie, která se poté uvolní. Nokia dodává, že celosvětově zaznamenala stovku takových případů. Zranění nikdo nehlásil.

Podnik dodal, že si výměna baterií vyžádá jisté náklady a že bude mít na její hospodaření finanční dopad. Některé náklady ale zaplatí japonský dodavatel, dodala mluvčí finské společnosti.

Matsushita uvádí, že chybu způsobila mimořádná komplikace při výrobě. Náklady se podle japonského koncernu ale ještě určit nedají. "O tom, jak se o výdaje na výměnu rozdělíme, ještě s Nokií jednáme," řekl tiskový mluvčí Matsushity.

Nokia doufá, že jí tento případ nepoškodí pověst značky. Proto se snaží jednat rychle, zodpovědně a transparentně, napsala agentura Reuters.

Podle průzkumové agentury Gartner si Nokia v prvním čtvrtletí upevnila na světovém trhu s mobilními telefony vedoucí pozici. Její tržní podíl se zvýšil na 35,7 procenta z 33,9 procenta před rokem. Americké Motorole na druhé pozici naopak podíl klesl na 18,5 procenta z předchozích 20,3 procenta. Odhaduje se, že celkem používají mobily ve světě již tři miliardy lidí, tedy polovina globální populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK