Ekonomika EU ve čtvrtletí zpomalila růst na půl procenta

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. srpna (ČTK) - Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,5 procenta, zatímco v prvních třech měsících roku byl její růst vyšší a činil 0,7 procenta. V meziročním srovnání tempo růstu kleslo na 2,8 z předchozích 3,3 procenta. Ukázal to první rychlý odhad, který zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Ve 13 zemích, které mají jednotnou měnu euro, růst hrubého domácího produktu (HDP) činil pouze 0,3 procenta. V prvním čtvrtletí eurozóna rostla stejně jako celá Evropská unie. Meziroční tempo růstu v eurozóně se ve druhém čtvrtletí snížilo na 2,5 z předchozích 3,1 procenta.

Evropská unie i země eurozóny tak vykazují nižší růst než měly ve druhém čtvrtletí například Spojené státy. Jejich ekonomika vzrostla o 0,8 procenta po růstu v rozsahu 0,2 procenta v prvních třech měsících roku. V Japonsku ale růst HDP zpomalil na 0,1 z předchozích 0,8 procenta v prvních měsících roku.

První rychlý odhad neobsahuje žádné podrobnosti a údaje za předchozí čtvrtletí nejsou revidovány. Údaje z rychlého odhadu tedy statistický úřad ještě podrobí dalšímu zpřesňování.

Ze zemí, které už zveřejnily údaje za druhé čtvrtletí, si jednoznačně nejlépe vede Slovensko. Jeho ekonomika podle metodiky Eurostatu vzrostla o 2,4 procenta a meziroční tempo růstu dosáhlo 9,2 procenta. Lépe si možná vede Lotyšsko, kde meziroční tempo růstu HDP dosahuje 11,3 procenta. K dispozici ale není srovnání s předchozím čtvrtletím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK