Premiér: Svou verzi daní bude ODS prosazovat tvrdě

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Všichni poslanci ODS podle premiéra a předsedy strany Mirka Topolánka našli shodu na tom, jak by se měly oproti původnímu vládnímu návrhu reformy financí měnit daně. ODS podle něj nyní bude o svých návrzích dále přesvědčovat koaliční partnery. Ze své představy daňových změn přitom ale příliš ustupovat nechce. Ve zdravotní a sociální části reformy je naopak ODS připravena vyjít lidovcům a zeleným vstříc. Topolánek to novinářům řekl po dnešním dopoledním jednání poslaneckého klubu ODS.

"Poprvé za poslední měsíce se odvažuji hovořit o 81 poslancích (ODS), kteří budou hlasovat jednotně, pokud budou splněny určité předpoklady," řekl Topolánek. ODS se podle něj shodla na daňových změnách, které neohrozí celkový cíl reformy ani nezvýší nároky na státní rozpočet. ODS prosazuje razantnější snížení daní z příjmu firem i fyzických osob oproti vládní předloze. "Že o tom budeme muset koaliční partnery ještě přesvědčit, je evidentní," dodal Topolánek. ODS podle něj ale nechce v daňové oblasti reformy příliš "obchodovat". "Je to vlastně jediný tvrdý požadavek, který máme. Jinak spíše přistupujeme na návrhy ostatních," řekl.

Sněmovna se odpoledne sejde ke schůzi, na které se má o vládním návrhu reformy veřejných financí rozhodnout, a tím do značné míry i o osudu kabinetu. Vládní koalice se však dosud neshodla na definitivním znění úprav původního návrhu, ani po několika hodinách jednání v noci na dnešek se zřejmě nepodařilo přesvědčit lidovce Ludvíka Hovorku, aby hlasoval pro reformu. Odmítá podpořit zavedení vybírání poplatků za návštěvu u lékaře.

Další z kritiků reformy z řad koaličních poslanců - Vlastimil Tlustý požaduje snížení daní. ODS mu v pondělí slíbila, že ODS bude prosazovat nižší daně, než vláda původně v úmyslu. Tomu však nejsou nakloněni lidovci.

O tom, jak najít shodu na definitivní podobě reformy, nyní jednají ještě poslanecké kluby KDU-ČSL a zelených. Hodinu před začátkem schůze se znovu sejdou lídři koalice, aby se pokusili sladit návrhy přicházející z různých koaličních poslaneckých klubů. Sněmovna dnes začne o reformě jednat, rozhodovat o ní ale bude až v dalších dnech. "Zatím nejsem nervózní, protože je to poměrně normální. Mezi tím druhým a třetím čtením bude ještě možnost individuálních diskusí," řekl Topolánek.

Koalice ODS, lidovců a zelených má ve dvousetčlenné dolní komoře jen 100 vlastních poslanců a někteří z nich mají navíc k podobě reformy výhrady. Vládní strany se tak snaží dohodnout na změnách, které by uspokojily vnitrokoaliční kritiky a umožnily zachovat jednotu vládního tábora. Kabinet potřebuje k prosazení reformy rovněž podporu či aspoň toleranci dvou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Topolánek dnes novinářům řekl, že s Melčákem a Pohankou jednal a některé jejich návrhy akceptuje. O dalších se podle něj ale ještě bude diskutovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK