Inflace v Polsku i v Maďarsku se v červenci snížila

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Budapešť 14. srpna (ČTK) - Míra inflace se v Polsku i v Maďarsku v sedmém měsíci letošního roku snížila, hlavně díky sezonnímu poklesu cen potravin. V Maďarsku však i nadále zůstává nejvyšší ze zemí visegrádské čtyřky. V Polsku spotřebitelské ceny vzrostly v červenci v meziročním srovnání o 2,3 procenta, v červnu se zvýšily o 2,6 procenta. V Maďarsku meziroční tempo růstu cen zpomalilo na 8,4 procenta z 8,6 procenta v předchozím měsíci.

V České republice i na Slovensku se meziroční míra inflace v červenci snížila na 2,3 procenta z 2,5 procenta v červnu.

Podle analytiků údaje o inflaci v Polsku nezměnily očekávání, že polská centrální banka bude letos pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby tak zabránila možnému růstu inflace. "Údaje nemění nic na našem předpokladu, že úrokové sazby porostou. Pokles inflace je pouze krátkodobý a do konce roku by se měla vrátit nad 2,5 procenta," uvedla ekonomka Raiffeisen Bank Marta Petková.

Polská centrální banka v letošním roce zvýšila úrokové sazby již dvakrát na současných 4,5 procenta. Většina analytiků oslovených agenturou Reuters se domnívá, že úroky by znovu mohly stoupnout tento měsíc.

V Maďarsku se na poklesu inflace kromě potravin podílely i oděvy. Jádrová inflace, bez zahrnutí nestabilních cen potravin a energie, zpomalila na 5,6 procenta z červnových 5,9 procenta. Analytici se domnívají, že díky zpomalení inflace bude moci centrální banka pokračovat do konce letošního roku se snižováním úrokových sazeb. Naději na další pokles sazeb zvýšila i zpráva o nečekaném poklesu ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí na 1,4 procenta z 2,7 procenta v prvním čtvrtletí.

Úrokové sazby v Maďarsku nyní činí 7,75 procenta. Banka je naposledy snížila o čtvrt procentního bodu v červnu a k jejich dalšímu snížení by podle analytiků mohla přistoupit již na konci tohoto měsíce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK