Lázně Luhačovice neuspěly u NSS s žalobou kvůli známce Vincentky

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. srpna (ČTK) - Lázně Luhačovice neuspěly u Nejvyššího správního soudu (NSS) se žalobou proti rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, který jim v roce 2000 odmítl zapsat ochrannou známku minerálky Vincentky. Ponechal ji tehdy pouze společnosti Léčivé vody, která Vincentku stáčí do láhví. Lázně tvrdily, že jde o všeobecně známou ochrannou známku, vodu prý navíc již po desetiletí používají při léčebných procedurách. Soud argumenty nepřijal a žalobu zamítl.

Podle soudců by nebylo vhodné, aby obchodní označení Vincentka používaly obě společnosti. "Mohlo by to vést k rozmělnění ochranné známky," uvedl předseda senátu Petr Příhoda. Lidé by si podle něj mohli plést Vincentku a další produkty Léčivých vod s nabídkou služeb lázní, a to zvláště proto, že obě firmy sídlí v Luhačovicích. Lázně však stejně jako dosud mohou minerálku užívat k lázeňským procedurám, oba subjekty totiž mají povolení vodu čerpat.

Vincentka se používá k léčebným účelům již od 17. století. Zbytková mořská voda má zdraví prospěšné účinky, díky obsahu solí a minerálů pomáhá při onemocnění dýchacích cest či hlasivek nebo při vředových chorobách žaludku a dvanácterníku. Doporučuje se i sportovcům po velkých ztrátách potu nebo lidem, kteří trpí následky nemírného pití alkoholu.

Společnost Léčivé vody ročně prodá asi 2,5 až tři miliony láhví minerálky, zájem je už léta stabilní. Vyrábí z Vincentky také zubní pastu, nosní sprej, hydratační krém či sirup. Lázně získávají minerálku z vrtu o hloubce 50 metrů, odkud je přiváděna do veřejně přístupné haly na luhačovické kolonádě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK