ČIŽP: Bílinu znečistil Chemopetrol, pokutu asi nedostane, zanikl

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 14. srpna (ČTK) - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nejspíše nebude moci pokutovat viníka znečistění řeky Bílina v polovině letošního července. Ředitelka ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová řekla, že podle výsledků vyšetřování za znečištění může společnost Chemopetrol. Protože ale od srpna neexistuje, nebude nejspíše možné nikoho postihnout.

V Chemopetrolu v době, kdy si obyvatelé v okolí řeky začali na znečištění stěžovat, opravovali čistírnu odpadních vod. Krajský úřad proto firmě stanovil limity na to, kolik odpadních látek smí vypouštět. Podle Moravcové vzorky odebrané v řece prokázaly, že limity byly překročeny a koncentrace škodlivých látek v řece byly značné. Proto se ČIŽP chystala se společností zahájit správní řízení, ve které by jí hrozila pokuta až deset milionů korun.

Chemopetrol však 1. srpna letošního roku fúzoval se firmou Unipetrol Rafinérie a společností s ručením omezeným Unipetrol RPA do společnosti s ručením omezeným Unipetrol RPA. Moravcová dnes ČTK řekla, že podle právních analýz, které si nechala ČIŽP vypracovat, nejspíše nelze tuto nástupnickou společnost za činy jejího předchůdce postihnout. Dodala, že inspekce se ještě snaží najít způsob, jak by se správní řízení dalo zahájit.

Nástupnická organizace Unipetrol RPA je ve své činnosti téměř shodná s Chemopetrolem. Převzala všech 2200 jeho zaměstnanců a 80 pracovníků Unipetrol Rafinérie. Unipetrol RPA byla založena za účelem fúze a zaměstnance do srpna neměla.

Chemička na počátku srpna odpovědnost za znečištění popřela. Mluvčí firmy Pavel Veselý řekl, že plní všechny stanovené limity pro vypouštění odpadních vod. "V rámci rekonstrukce je odstaven pouze jeden ze čtyř stupňů čištění na jedné ze dvou biologických čističek. Znečištění Bíliny napomohly klimatické podmínky, vysoká teplota vody a nízký průtok. Kal v řece a zápach vody způsobilo i vyhnívání sedimentů na jejím dně," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK