Koruna byla silnější vůči euru, proti dolaru oslabila

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Koruna se dostala na silnější hodnoty vůči euru, proti dolaru naopak oslabila. K 16:00 se obchodovala za 27,98 Kč/EUR a za 20,61 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Na posílení české měny měl vliv vývoj na okolních trzích. "Podle dnešních informací je seznam finančních institucí, které zasáhla krize na americkém trhu hypoték, větší, než se očekávalo. Trh tak přestává věřit, že ECB zvýší v září své úrokové sazby a evropská měna ztrácí," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Dodal, že tato situace je pro korunu příznivá a tuzemská měna tak má dlouhodobě prostor k dalšímu posílení k euru, které dnes oslabilo na 1,358 USD/EUR.

Dnešní statistiky o cenách v průmyslu, které během července vzrostly méně, než se očekávalo, vývoj koruny neovlivnily. Mezi další dnešní statistiky patří vývoj slovenské ekonomiky. Podle Pikory by Slovensko díky vysokému růstu HDP, ke kterému se vztahuje většina maastrichtských kritérií, mohlo vstoupit do eurozóny v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK