Mattel stahuje z trhu nebezpečné hračky, v ČR jich prodal tisíce

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/Praha 14. srpna (ČTK) - Americký výrobce hraček Mattel stahuje kvůli možnému nebezpečí z prodeje další miliony hraček vyrobených v Číně. Jde o hračky s malými magnety, které by mohly vypadnout a děti by je následně mohly spolknout, a hračky nabarvené nebezpečným olovnatým nátěrem. Několik tisíc hraček s nebezpečnými magnety Mattel prodal také v Česku. Lidé, kteří si je koupili, budou moci výrobky firmě vrátit a dostanou zpět peníze.

Firma Mattel byla nucena již na počátku tohoto měsíce stáhnout z prodeje 1,5 milionu čínských hraček prodávaných divizí Fisher-Price kvůli podezření, že by mohly obsahovat příliš mnoho olova. Tehdy se problém Česka netýkal.

Mattel se rozhodl stáhnout z prodeje kolem 7,3 milionu hracích sad, které obsahují malé magnety, jako Polly Pocket či figurky Batmana. Mattel již ze stejného důvodu stáhl z prodeje kolem 2,4 milionu hracích sad Polly Pocket loni v listopadu. Dále stáhne z oběhu zhruba 1,5 milionu autíček, u kterých je podezření, že jejich nátěr obsahuje příliš mnoho olova.

Mluvčí českého Mattelu Marie Kadlecová dnes ČTK řekla, že v Česku bude Mattel stahovat 12 druhů hraček Polly Pocket. "Na českém trhu jich bylo prodáno zhruba 25.000 kusů," uvedla Kadlecová, podle které se tyto hračky prodávaly především v letech 2005 až 2006, takže na pultech českých obchodů jich nyní zřejmě bude již minimální množství.

Mattel nyní v Česku chystá informační kampaň, pomocí níž zákazníky upozorní na to, že mohou tyto hračky vrátit a od společnosti dostanou peníze zpět. "Cena těchto hraček se pohybovala od 200 do 1400 korun," podotkla Kadlecová.

Předsedkyně Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) Nancy Nordová na tiskové konferenci uvedla, že zatím není znám žádný případ, že by se nějaké dítě kvůli hračkám zranilo. Rozsáhlé stažení hraček z prodeje má za cíl případnému zranění zabránit.

Zpráva je další ranou pro hračkářský průmysl. V Číně se ročně vyrobí více než 80 procent všech hraček, které se na světě prodají. Kvůli rostoucím problémům s bezpečností vznikají obavy, že prodejci budou odmítat prodej hraček vyrobených v Číně.

V poslední době se objevilo několik případů, kdy muselo být čínské zboží staženo z prodeje kvůli obavám o jeho bezpečnost. Mimo jiné to byly vadné pneumatiky či zubní pasty, napsaly agentury AP a Reuters.

Problémy s bezpečností čínských výrobků se nevyhýbají ani České republice. Česká obchodní inspekce nedávno nařídila přerovské společnosti Emos stáhnout z trhu čínskou elektrickou rozdvojku, při jejímž používání hrozilo nebezpečí úrazu elektrickým proudem či požáru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK