Euro: Praha má získat 34 procent akcií Letiště Praha

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Hlavní město se má stát vlastníkem 34 procent akcií budoucí akciové společnosti Letiště Praha. Uvedl to dnes server Euro OnLine s odkazem na transformační projekt připravený ministerstvem dopravy. Zbylých 66 procent by po transformaci státního podniku mělo zůstat ve vlastnictví státu. Výkonem akcionářských práv má být pověřeno ministerstvo financí, které by věci mělo spolupracovat s resortem dopravy a řídit se jeho pokyny.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač na dotaz Eura připustil, že by se převod třetiny akcií na hlavní město uskutečnit mohl. Podotkl, že podobným způsobem byli v minulosti privatizováni i regionální distributoři elektrické energie.

Pokud by se podařilo vyřešit problém se soukromými pozemky v areálu ruzyňského letiště a odblokovat výstavbu nové vzletové a přistávací dráhy, tržní hodnota pražského letiště by dle názoru odborníků mohla přesáhnout sto miliard korun, uvedlo Euro. Hlavní město by tak do svého vlastnictví získalo akcie s hodnotou 30 až 40 miliard korun. Pokud by se celé letiště posléze prodávalo, mohly by se o tuto částku zvednout příjmy české metropole, uzavřel server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK