Lídři koalice se shodli na reformě, daně mají klesnout víc

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Lídři koaličních stran se shodli na takových změnách reformy veřejných financí, které by podle nich mohli podpořit všichni vládní poslanci. Daně by měly v příštích letech klesnout víc, než kabinet původně navrhl, vyplynulo z vyjádření předsedů ODS, lidovců a zelených po tříhodinovém jednání ve sněmovně.

"Mám pocit, že ta dohoda je korektní, a domnívám se, že nebrání nic tomu, aby pro ni hlasovali všichni koaliční poslanci," řekl novinářům po schůzce premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka podle Topolánka své stanovisko definitivně vyjádří na středeční tiskové konferenci. Z dřívějších vyjádření lídrů koalice ale vyplývá, že s jejich podporou spíše počítají.

Koaliční lídři se podle Topolánka shodli na tom, že se firemní daně příští rok sníží na 21 procent, tedy o procento rychleji, než předpokládal původní vládní návrh. V roce 2009 by pak firmy měly platit daň z příjmu 19 procent. Daň z příjmu fyzických osob by se podle nové koaliční dohody měla příští rok snížit na 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění), což není posun proti vládní předloze. V roce 2009 by měli lidé platit daň z příjmu 12,5 procenta (tedy zhruba 19 procent reálného zdanění).

Od poplatků u lékaře by měli být osvobozeni jen chronicky nemocní. Platit by měly všechny děti, podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka by se ale daňová sleva na dítě měla zvýšit nejméně o 100 korun. "Zajistíme, aby na dítě byla minimálně stokoruna navíc slevy na dani, která bude vlastně určena na platbu lékaře," uvedl. Podle něj je to "velmi elegantní řešení".

"Jistotu, jak dopadne hlasování, budeme mít až po tom hlasování. Nicméně v klubu ODS to vytváří prostor pro 81 hlasů a mám pocit, že by nemusel být problém ani v ostatních stranách," komentoval výsledek jednání Topolánek. Výraznější snížení daní, než jak koalice původně navrhovala, prosazoval zejména bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Nynější návrh se přiblížil jeho představám. Z vyjádření šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka ale vyplynulo, že podpora přinejmenším lidovce Ludvíka Hovorky je dále nejistá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK