HN: Počet nových firem v Česku roste raketovým tempem

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Počet nově zakládaných firem v České republice roste podle Hospodářských novin raketovým tempem. Loni vzniklo podle statistik společnosti Dun & Bradstreet nejvíce akciových společností za posledních šest let, přes 1200. Trend pokračuje i letos, kdy do začátku srpna vznikla akciovek už skoro tisícovka. Tedy zhruba stejně jako předloni za celý rok. V průměru tak na jeden den vznikají čtyři akciové společnosti, píše deník.

Rekordně podnikatelé v poslední době podle HN zakládají i menší společnosti s ručením omezeným. Těch za loňský rok přibylo více než 15.500.

Stoupající zájem o podnikání pozorují například i banky. "Letos je žádostí o úvěry pro podnikatele a malé firmy zhruba o deset procent více než loni," řekla HN Simona Můčková z tiskového oddělení České spořitelny. Zvýšený zájem je podle banky způsoben i větší dostupností úvěrů.

Podíl na boomu akciových společností a s. r. o. společností měly podle deníku nejenom technologické firmy jako například Sun Microsystems, kterých loni do Česka přišlo několik desítek. "Mnoho firem, které teprve plánují expanzi do Česka, si zde nejprve založí s. r. o.," cituje analytika Raiffeisenbank Aleše Michla.

Čeští živnostníci si k názvu svých firem přidávají stále častěji koncovky s. r. o. či a. s. ze dvou důvodů: kvůli chystanému rozšíření podnikání za hranice a také kvůli zvýšení důvěryhodnosti. "Akciová společnost, která má větší základní jmění, je jistějším partnerem pro obchodníky i případné investory," řekl HN jeden z podnikatelů, který si nepřál být jmenován.

Celkem loni vzniklo 85.000 nových firem, téměř o 6000 víc než v roce 2005. "Není přitom důvod k tomu, aby tento boom letos zpomalil. Hospodářství stále roste," řekl dnešním Hospodářským novinám analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK