Americké akcie opět postihl pokles kvůli úvěrům

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý opět klesaly kvůli dalším známkám potíží na světovém trhu s úvěry. Nižší výsledková předpověď největšího světového maloobchodu Wal-Mart Stores navíc obnovila obavy ze slabých spotřebitelských výdajů.

Index Dow Jones se snížil o 207,61 bodu na 13.028,92 bodu, tedy o 1,57 procenta. Jde o jeho nejnižší závěr od 24. dubna. Index Nasdaq Composite klesl o 1,7 procenta na 2499,12 bodu, když o 43,12 bodu přišel. Pod hranicí 2500 bodů uzavřel Nasdaq poprvé od 13. dubna.

Americká investiční firma Sentinel Management Group, která dohlíží na aktiva 1,6 miliardy dolarů, oznámila klientům, že chce zastavit vybírání peněz investory, aby se nedostala do nucené likvidace. Trust oznámil, že není schopen splatit některé krátkodobé dluhopisy. Je to další známka toho, že se úvěrové prostředí zhoršuje.

Dolar vůči koši světových měn vzrostl na jednoměsíční maximum, protože investoři v něm hledali jistotu za známek, že se potíže amerického úvěrového trhu rozšíří do zahraničí.

Kurz eura se snížil o půl procenta na 1,3532 USD, a dostal se tak nejníže za šest týdnů. Evropská měna začala klesat po zprávě, že španělská banka Santander má na americkém trhu rizikových úvěrů 2,2 miliardy eur.

Vůči japonskému jenu se kurz eura snížil o procento na 159,26 JPY, zatímco dolar vůči jenu oslabil o polovinu procenta na 117,63 JPY. Kurz jenu nadále ovlivňují akciové trhy na Wall Street. Za několik posledních týdnů se pokles akcií zpravidla vysvětloval jako nechuť investorů riskovat a kurz jenu šel nahoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK