Japonské akcie prudce oslabily a jsou na letošním minimu

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. srpna (ČTK) - Ceny japonských akcií se prudce snížily. Burza v Tokiu tak reagovala na výrazný pokles cen na Wall Street. Hlavní index burzy v Tokiu se ocitl na nejnižší hodnotě od konce loňského roku a investoři nejvíce prodávali akcie finančních institucí. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, a naopak oslabovalo euro.

Index Nikkei 225 klesl o 369 bodů a den uzavřel slabší o 2,19 procenta na 16.475,61 bodu. Tak nízko byl naposledy 8. prosince 2006. Širší index Topix přišel o 2,64 procenta hodnoty a ustálil se na 1594,15 bodu, tedy nejníže od 29. listopadu 2006.

Důvody k poklesu cen akcií zůstávají stejné, tedy především obavy z toho, že problémy v části hypotečního trhu v USA se rozšíří na další odvětví a zasáhnou ekonomiky dalších zemí. Například v Japonsku oslabují také akcie firem, které vyvážejí na americký trh. Případné problémy americké ekonomiky by totiž zřejmě dolehly i na tyto podniky.

Akcie elektrotechnického konglomerátu Matsushita Electric oslabily asi o pět procent v reakci na úterní zprávu, že společnost Nokia bude měnit asi 46 milionů baterií do mobilních telefonů. Výrobcem těchto baterií je totiž právě Matsushita.

Americký maloobchodní řetězec Wal-Mart v úterý zveřejnil výsledky hospodaření a nastínil vyhlídky do budoucna. Jeho prognóza ale zaostala za odhady analytiků, takže akcie výrazně oslabily. Investoři mají obavy, že by horší výhled mohl být předzvěstí poklesu spotřebitelských výdajů, což byl i důvod k poklesu cen akcií japonských vývozců včetně Toyoty.

"Vedle problémů, které se kvůli krizi v části hypotečního trhu v USA dotýkají finančních institucí, už začínáme vidět rovněž dopady na americkou ekonomiku a hospodaření firem," podotkl šéf výzkumu v makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Norihiro Fujito.

Na devizovém trhu se zvyšuje kurz japonského jenu, který je vůči dolaru na nejvyšší úrovni od konce března. Růst kurzu japonské měny zčásti ovlivnily klesající akciové trhy v Asii, které se nechaly inspirovat pádem cen na Wall Street. Pro finanční trhy jsou nyní největším problémem obavy z globální úvěrové krize.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 117,18 JPY, a mírně tak zpevnil z předchozích 117,85 JPY, kde byl v úterý. Vůči euru vzrostl na 158,04 ze 160,50 JPY, a podobně dolar k euru vystoupil na 1,3486 z předchozího kurzu 1,3617 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK