Koruna posílila na 27,90 Kč/EUR, k dolaru oslabila

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne posílila k euru na 27,90 Kč za euro, kde stála před 11:00. K dolaru naopak česká měna oslabila na 20,70 Kč/USD. Důvodem pohybu kurzu je vývoj na světových trzích, kde je stále hlavním tématem krize amerického úvěrového trhu, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Vývoj kurzů na devizových trzích tak podle Vlka navazuje na úterní směr. Euro se dál propadá a vůči dolaru se dostalo už pod hranici 1,3500 USD/EUR. Vítězem v současné rozbouřené situaci je prý japonský jen, který pokračuje v rychlém růstu k hlavním měnám. Koruna se nadále veze s jenem k silnějším hodnotám, dodal.

Nálada na trzích by koruně měla svědčit i po zbytek dne, proto může své ranní zisky udržet, odhadl Vlk. Rizikovým faktorem jsou odpolední americká data o inflaci a průmyslové výrobě. Evropská centrální banka sice prý uvádí, že se situace na peněžním trhu "normalizuje", na druhé straně ale uznává, že poptávka po likviditě zůstává "obrovská". To podporuje očekávání, že banka nebude chtít přitvrdit měnové podmínky zvýšením sazeb, podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK