Energetici začali vyměňovat palivo v prvním bloku Temelína

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 15. srpna (ČTK) - Energetici zahájili v úterý odpoledne výměnu části paliva v odstaveném prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín. V příštích dnech vyvezou z reaktoru a zkontrolují všech 163 palivových souborů. Poté do reaktoru umístí 49 kazet s novým a vylepšeným palivem. Ty doplní soubory z minulých kampaní, řekl mluvčí Temelína Marek Sviták. Blok bude mimo provoz do září.

Výměnu paliva vyvolaly potíže s původními soubory, které se deformovaly více, než se očekávalo. ČEZ se proto rozhodl, že soubory s obohaceným uranem nahradí zcela novými. Začátkem roku usadili energetici čtvrtinu modernizovaných kazet do reaktoru prvního bloku. V červnu vyměnili stejnou část paliva i ve druhém výrobním bloku.

"Po ukončení odstávky bude v reaktoru prvního bloku pracovat 91 modernizovaných palivových souborů," dodal mluvčí.

V jednom reaktoru v Temelíně je 163 palivových kazet s celkem 92 tunami paliva. Jako palivo slouží oxid uraničitý s průměrně 4,25 procenta obohaceného uranu. Každý soubor sestává z 312 proutků, 18 vodicích trubek a z jedné centrální měřicí trubky.

Palivo do Temelínu dodává americký Westinghouse. S ním má ČEZ smlouvu do roku 2010. Poté jej vystřídá ruský TVEL. Hodnota kontraktu je několik miliard korun. Smlouva zajišťuje dodávky pro oba bloky od roku 2010 na dalších deset let. TVEL by měl během té doby dovézt do Temelína asi 400 tun paliva. Firma dováží palivo i do druhé české jaderné elektrárny v Dukovanech.

Energetici při nynější odstávce vymění rovněž část vysokotlakého rotoru turbíny. Stejnou součástku už letos namontovali ve druhém výrobním bloku. Výkon tisícimegawattového zařízení by se měl poté zvýšit nejméně o 26 MW na 1020 MW. Zároveň se prodlouží životnost soustrojí. Výměna rotorů a dalších součástek v obou blocích bude stát zhruba 700 milionů korun.

Výměnu dílů vyvolaly problémy s chvějící se turbínou. Potíže sice elektrárna odstranila loni, ČEZ se ale nakonec rozhodl, že část zařízení inovuje a vymění za moderní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK