ČT měla loni vyrovnané hospodaření

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Česká televize loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, což potvrdil i výrok auditora, společnosti Nörr Stiefenhofer Lutz CZ Consulting. Účetní závěrku ČT dnes schválila jednomyslně i rada. Za udržení vyrovnaného hospodaření, které ověřil i auditor, rada schválila většinou hlasů odměnu půl milionu korun pro generálního ředitele Jiřího Janečka.

Odměna pro Janečka tvoří pohyblivou složku jeho platu a nárok na ní má při naplnění své manažerské smlouvy, což se podle většiny členů rady stalo. "Tato odměna se týká jen a pouze podmínky splnění vyrovnaného hospodaření za kalendářní rok 2006 a zprávy auditora, který ověřuje výsledky. Nic více, nic méně," uvedl předseda rady Jiří Baumruk.

Proti udělení odměny byl člen rady Jiří Voráč. "Pro toto hlasovat nemůžu a nebudu, do té doby, než bude vyřešen problém, který nesouvisí s hospodařením, ale s kauzou, podle všeho protiprávní, která trvá v ČT již čtvrtý rok," uvedl Voráč s odkazem na kauzu kolem působení Františka Lamberta ve funkci vrchního ředitele ČT.

Lambert funkci zastával tři a půl roku, aniž odevzdal zákonem vyžadované lustrační osvědčení, neboť byl členem Lidových milicí. Rada kvůli tomu Janečka upozornila na porušování zákona. Podle některých názorů měla Rada ČT Janečka za tři a půlleté porušování zákona odvolat. Rada s odkazem na zákon o ČT říká, že tak učinit nemohla, pokud jej v posledních 12 měsících písemně neupozornila na pochybení vyjmenované v zákoně.

Od začátku roku navíc platí nový zákoník práce, který omezil počet jmenovaných funkcí. Podle některých právních názorů se tak nyní již lustrační zákon na Lamberta, kterého Janeček v souvislosti s kauzou přeřadil na nižší funkci finančního ředitele, nevztahuje. ČT proto podala určovací žalobu k soudu, který by měl určit, zda může nebo nemůže Lambert svou současnou funkci v ČT vykonávat.

Většina členů rady ale míní, že odměna je skutečně pouze za hospodaření a nemůže mít spojitost s kauzou Lambert ani s tím, že poslanci nedávno neschválili výroční zprávu o činnosti ČT v loňském roce, kterou rada sněmovně odevzdává. "Odměna je stanovena na základě toho, že jsme byli s prací ČT jako rada spokojeni, a je to za loňský rok. Je třeba to dát do těchto souvislostí. Není důvod mu odměnu nepřiznat," uvedl člen rady Dobromil Dvořák.

ČT hodlá hospodařit s vyrovnaným rozpočtem i v příštím roce, kdy se zvýší poplatky na 135 korun, a zároveň zmizí až na výjimky reklama ve vysílání ČT. To se ale možná změní, neboť poslanci začali jednat o návrhu novel mediálních zákonů, který mimo jiné počítá s návratem reklamy ve výši půl procenta vysílacího času z každého ze čtyř programů, bez možnosti přesouvání reklamních časů z programu na program.

Výnosy z této navrácené reklamy ale podle návrhu nepůjdou na účty ČT, ale 150 milionů ročně na fond kinematografie, 15 milionů Českému telekomunikačnímu úřadu a zbytek asi ve výši necelých 300 milionů na podporu nástupu digitálního zemského vysílání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK