Do Prahy přichází Ryanair; od podzimu bude létat do Dublinu

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Na pražské letiště začnou od podzimu létat největší evropské nízkonákladové aerolinie Ryanair. Letadla irské společnosti budou od 7. listopadu létat mezi Prahou a Dublinem každý den, oznámili dnes na tiskové konferenci zástupci Letiště Praha. Ryanair bude na této trase konkurovat Českým aeroliniím a irským Aer Lingus.

"Očekáváme, že v prvním roce naše spojení využije více než 100.000 pasažérů," řekl obchodní ředitel Ryanairu pro střední Evropu Tomasz Kulakowski. Podle něj linku budou využívat především irští turisté. Ti jsou podle aktuálního průzkumu ministerstva pro místní rozvoj na čele žebříčku nejvíce utrácejících návštěvníků ČR. Za den utratí v průměru 2800 korun denně.

Příchod Ryanairu do Prahy ještě více posílí tržní podíl nízkonákladových aerolinií v Ruzyni. Ten se v pololetí zvýšil o pět procentních bodů, takže s tzv. low-cost dopravci z Prahy létá čtvrtina všech cestujících. Výkonný ředitel pro letecký obchod a provoz letiště Jiří Pos odhaduje jejich budoucí potenciál až na 40 procent.

Praha není prvním letištěm v ČR, kam Ryanair bude létat nebo již létá. Nyní zajišťuje spojení jednou denně z Brna do Londýna; z jihomoravské metropole hodlá ještě v říjnu rozšířit nabídku o linku do Gerony u Barcelony.

Ryanair je největší evropský nízkonákladový dopravce s 22 základnami a 542 linkami do 26 zemí. V současné době zaměstnává 4500 lidí a očekává, že v letošním roce na svých pravidelných linkách přepraví zhruba 50 milionů cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK