Drůbeží maso citelně zdraží, podraží i vepřové

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Drůbeží maso citelně zdraží, důvodem je růst cen obilí i dalších nákladů. Na dnešní tiskové konferenci Agrární komory to uvedli zástupci chovatelů i zpracovatelů. Některé masokombináty chtějí prosazovat vůči svým odběratelům zvýšení cen až o 30 procent; skutečné zdražení bude záležet na jednání s obchodníky. Vzestup cen, i když možná pomalejší, se dá čekat i u cen vepřového.

"Budeme se snažit zvednout ceny kuřat kolem 20 až 30 procent," uvedl ředitel divize masné výroby skupiny Agrofert Petr Cingr. Dražší obilí podle něj zvedne ceny krmných směsí, což se ve farmářské ceně kuřat projeví víc než deseti procenty. Zemědělcům bude třeba připlatit také proto, že by živá zvířata jinak vyvezli do zahraničí. Český trh je v drůbežím mase cenově o 20 procent níž, než okolní trhy, podotkl Cingr.

Zpracovatelé podle něj vyšší náklady musí promítnout do cen. Již nyní má prý řada z nich problémy. Některé už letos dokonce s výrobou skončily.

Podle generálního ředitele Drůbežářského závodu Klatovy Milana Říhy se již nyní poměrně velká část živých kuřat vyváží do zahraničí a poptávka po drůbežím v tuzemsku spíš mírně převyšuje nabídku. Také on soudí, že se ceny v Česku budou muset zvýšit. "Těžko ale říct, o kolik to bude," uvedl.

V druhé půli července stála kuřata na pultech kolem 56 korun za kilogram proti průměrným 47 korunám v prvních šesti měsících roku. Cena, za níž prodávali zpracovatelé obchodníkům, v prvním pololetí činila 36,5 koruny za kilogram.

Ceny drůbežího i vepřového mohou podle výrobců růst zhruba od září, kdy se postupně začne zkrmovat dražší krmné obilí z letošní sklizně. Tuna přijde i na 4500 korun, o 1500 Kč víc než loni, uvedl ředitel divize zemědělství Agrofertu Jaroslav Faltýnek. Tuzemská úroda podle něj nedává ke zdražení důvod. Vysoká poptávka je ale na evropském trhu a obilí se masivně vyváží za vysoké ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK