Akcie na pražské burze propadly o dalších 1,4 pct

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes výrazně oslabily a vykázaly již čtvrtý pokles z posledních pěti obchodních dnů. Tuzemské akcie podle brokerů nemohly odolat prodejní náladě světových burz vyvolané zprávami o potížích dalších finančních institucí z amerického hypotečního trhu. Hlavní index trhu PX ztratil 1,43 procenta na 1749,7 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Investoři nyní hledají bezpečný přístav pro své investice a hromadně ukončují spekulace," uvedl k obchodování s akciemi hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora. Analytici České spořitelny očekávali, že s největší pravděpodobností bude v řádech týdnů na světových trzích pokračovat zvýšená kolísavost a trhy budou citlivě reagovat na jakékoliv negativní zprávy.

Akciím energetické společnosti ČEZ dnes nepomohlo ani oznámení vysokého růstu čistého konsolidovaného zisku firmy a propadly o dvě procenta na 1076 korun. Ještě hůře dopadly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, jež sestoupily o 2,3 procenta na 280,9 koruny, a developerské a realitní společnosti ECM. Ty ztratily 2,15 procenta na 1638 korun.

Mnohem menší ztráta 0,43 procenta na 576,8 koruny postihla akcie operátora Telefónica O2. Brzdou prodejů podle makléřů mohla být blížící se dividenda v hrubé výši 50 korun na akcii. Dividendy připadnou akcionářům Telefóniky podle seznamu majitelů 5. září, upozornil Aleš Jandejsek z burzovní firmy Cyrrus.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,535 miliardy Kč

- dluhopisy 1,357 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 25 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK