Americké akcie dopoledne po statistice rostly

15.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes nenavázaly na úterní výprodeje a dopoledne mírně rostly. Akciím pomohly statistické údaje o mírné inflaci a růstu průmyslové výroby. Burzu podpořil také výrobce zemědělského vybavení Deere, jehož čtvrtletní výsledky hospodaření byly lepší, než čekal trh.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones zpevnil o 0,06 procenta na 13.020,87 bodu. Na počátku obchodování index poprvé od 25. dubna klesl pod 13.000 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,05 procenta na 1427,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,1 procenta na 2496,62 bodu.

Dařilo se i finančním společnostem. Těm pomohla zpráva, že americká centrální banka (Fed) nalila do bankovního systému dalších sedm miliard dolarů. Fed k podobnému kroku přistoupil již několikrát, aby zklidnil nervozitu na trhu.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v červenci zvýšily jen o 0,1 procenta, což bylo poloviční tempo proti červnu a méně, než se čekalo. Ke zmírnění cenového nárůstu přispěl především levnější benzin. Meziroční míra inflace klesla na 2,4 procenta z červnových 2,7 procenta.

Průmyslová výroba ve Spojených státech v červenci navázala na silné červnové oživení a zvýšila se proti předešlému měsíci o 0,3 procenta. Nejvíce se o to zasloužil vzestup automobilové produkce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK