Stavební spořitelny chtějí půjčovat na studia

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Studenti v Česku si podle Hospodářských novin budou moci poprvé výhodně spořit na své budoucí studium na vysoké škole. A případně si i na něj půjčit s nízkým úrokem. Ministerstvo školství se totiž dohodlo s Asociací stavebních spořitelen, které by takové služby s garancí státu mladým lidem nabízely, píšou.

"O konceptu půjček a spoření na vzdělání budeme ještě jednat. Nicméně myšlenka se nám líbí," řekl HN předseda Asociace stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Výhodněji šetřit na vzdělání by si tak studenti mohli nejdříve od roku 2009. "Budeme iniciovat novelu zákona o stavebním spoření. Nyní nás ještě čekají debaty s ministerstvem financí. Předběžně už ale víme, že se ministrovi Kalouskovi tento nápad líbí," cituje deník Simonu Weidnerovou z analyticko-koncepčního odboru ministerstva školství.

Ukládat peníze na vzdělání by mohli rodiče svým dětem od jejich narození. Stát by jim k tomu ročně přispíval 25 procenty z uložené částky. Z úspor by studenti dostávali měsíčně nejvýše 6500 korun. To zhruba odpovídá dnešním nákladům posluchače veřejné univerzity. Částka by měla pokrýt výdaje na bydlení, cestování, stravu i učebnice. "Pokud by se ale student rozhodl, že na školu nepůjde, peníze by se mu případně mohly převést na bydlení," řekl HN Lukáš.

Finance z našetřeného balíku by si student podle záměru ministerstva školství mohl vybírat kdykoliv. Nemusel by čekat jako u stavebního spoření na uplynutí doby pěti let.

"Do úspor by student nemusel ale sahat každý měsíc. Záleželo by na něm, zda by si vydělal například na brigádě," upřesnila Weidnerová. Pokud by však našetřené peníze nestačily, vzal by si student nízkoúročenou půjčku. A tu by pak splácel až po dokončení školy.

Výhody spojené se spořením na vzdělání a studentskými půjčkami by mladí lidé podle Hospodářských novin měli pouze při studiu na jedné vysoké škole.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK