Akciové trhy zasáhla další vlna výprodeje

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 16. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve světě zasáhla další vlna výprodeje, která se nevyhnula většině asijských burz. Ty reagovaly na středeční silný pokles cen akcií ve Spojených státech, kde panují obavy z nepříznivých dopadů krize hypotečního trhu na širší ekonomiku. Burza v Singapuru klesla skoro o pět procent, což byl nejvýraznější propad za téměř šest let.

Akcie v USA ve středu nejdříve zpevňovaly, ale zhruba dvě hodiny před koncem obchodování začali investoři prodávat. Negativní nálada se v noci na dnešek přenesla i do Asie a lze očekávat, že zasáhne i evropské trhy, až se začne obchodovat.

Výprodej není nijak teritoriálně vymezen, týká se tedy jak vyspělých trhů, tak zemí ze skupiny "emerging markets". Zatímco hlavní index burzy v Tokiu spadl o tři procenta, akcie v Hongkongu ztrácely ještě více. Akciový trh v Šanghaji klesl o dvě procenta, thajské akcie si odepsaly čtyři procenta a v Indonésii trh klesl dokonce o šest procent.

Singapurské akcie teprve před měsícem vystoupily na nový rekord, od té doby už ale ztratily asi 15 procent hodnoty. Jakarta je na čtyřměsíčním minimu a nejvíce klesají akcie telekomunikačních společností a finančních ústavů. Trh nenašel podporu ani v příznivé statistice, která ukázala, že se o více než šest procent zvýšil hrubý domácí produkt.

"Trh se nedívá pouze na přímé dopady krize hypoték v USA, započítává také nepřímé vlivy, což je pomalejší růst americké ekonomiky a dopady na asijské ekonomiky," podotkl analytik finanční společnosti Kay Hian Leng Seng Čun. V USA ve středu prudce oslabily akcie společnosti Countrywide Financial, a to v reakci na nepříznivé hodnocení od jednoho z analytiků.

"Přesně toto nyní trh sleduje," dodal Leng. Countrywide Financial se mimo jiné specializuje na poskytování hypoték, takže každá nepříznivá zpráva, která na její adresu zazní z úst analytiků, se okamžitě setká s nepříznivou reakcí investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK