Japonské akcie výrazně oslabily

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. srpna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu ve čtvrtek výrazně oslabily, před koncem obchodování se jim ale podařilo část ztrát smazat. Podobná situace panovala i na ostatních trzích v Asii, kde například burza v jihokorejském Soulu v jednu chvíli ztrácela více než sedm procent. Na devizovém trhu výrazně zpevňuje japonský jen.

Index Nikkei 225 si odepsal 327,12 bodu a den uzavřel slabší o 1,99 procenta na 16.148,49 bodu. Dostal se tak nejníže od loňského listopadu. Podobně širší index Topix klesl o 1,67 procenta na 1567,46 bodu a během dne ztrácel téměř čtyři procenta.

Index Topix od svého maxima na konci února ztrácí asi 14 procent. Jedna akcie z indexu se v průměru prodává za sedmnáctinásobek odhadovaného zisku, což je nejnižší poměr od června 2005. Situace na ostatních trzích ve světě přinutila investory prodávat, později ale nastoupili ti, kteří na trhu vidí příležitost a začali nakupovat akcie s nejvýraznějším poklesem kurzu.

"Investoři prodávají, protože nevědí, kam až trh může klesnout. Je to skoro panický výprodej," řekl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti Daiwa Asset Management Jošinori Nagano. "Výprodej už ale možná vrcholí," dodal.

Investoři se nejvíce zbavovali akcií finančních institucí v obavách, že kvůli problémům na hypotečním trhu ve Spojených státech se může objevit globální úvěrová krize. Silný růst jenu pak uškodil exportérům, kterým se s růstem měny snižují i zisky z prodeje v zahraničí. Většina velkých firem z Japonska přitom vyváží hlavně na americký trh.

Nezájem byl také o akcie oceláren nebo podniků, které se specializují na dopravní služby. Peníze z prodeje těchto akcií se pak přesunuly do různých energetických podniků a dalších firem, které poskytují rozvodné služby. Pro tyto podniky by měl být nynější výprodej nejméně nebezpečný.

Na devizovém trhu se výrazně zvyšoval kurz jenu, který ještě nedávno sloužil jako jeden z hlavních nástrojů financování rizikovějších transakcí na měnovém trhu. Investoři prodávali jen a další měny s nízkým úrokem a peníze investovali v prostředí s vysokými úroky. Z toho těžil novozélandský dolar a další měny, které teď ztrácejí.

Vůči dolaru je nyní japonská měna nejsilnější od března. Během obchodování v Asii nejvíce klesl novozélandský dolar, v hantýrce obchodníků přezdívaný jako kivi. V jednu chvíli vůči jenu ztrácel až 4,5 procenta, což se u měn nevyskytuje často.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 116,16 JPY, a silně tak zpevnil z předchozích 117,18 JPY, kde byl ve středu. Ještě více vzrostl k euru, kde se dostal na 155,89 ze 158,04 JPY. Dolar vůči euru vystoupil na 1,3413 z předchozího kurzu 1,3486 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK