Koruna dopoledne posílila vůči euru i dolaru

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila vůči euru na 27,68 Kč/EUR, a je tak o více než korunu silnější, než byla na počátku července. Proti dolaru kolem 11:00 zpevnila na 20,60 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Současný rychlý růst znamená, že je koruna už silnější, než by odpovídalo jejímu dlouhodobému rovnovážnému trendu. Po většinu prvního pololetí tomu bylo naopak, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Česká měna podle něj úzce sleduje japonský jen. "Zdá se, že jí trh dál přisuzuje status nízko úročené měny i přes dvojí zvýšení sazeb a indikaci dalšího utahování měnové politiky," dodal Vlk.

V regionu výrazněji oslabuje pouze slovenská koruna; maďarský forint a polský zlotý zůstávají zhruba na stejných hodnotách.

Euro propadlo k dolaru pod 1,3400 a dopoledne se obchoduje za 1,3430 USD/EUR. Dolar se vrací na ztracené pozice poté, co si odbyl svůj propad spojený s rizikovými hypotékami. Svou roli podle Vlka hraje i posun očekávání u úrokových sazeb Evropské centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK