Novináři se soudí s Hewlett-Packardem

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José 16. srpna (ČTK) - Skupina novinářů a jejich příbuzní se soudí s americkou počítačovou firmou Hewlett-Packard kvůli porušení práv na ochranu soukromí. Firma kdysi tajně získala záznamy soukromých telefonních rozhovorů, aby odkryla únik interních podnikových informací do médií.

Novináři a jejich blízcí podali ve středu u soudu v San Francisku pět nezávislých žalob. Stěžují si na nezákonné a trestuhodné jednání podniku, jeho bývalé předsedkyně Patricie Dunnové a bývalého ředitele pro etické záležitosti Kevina Hunsakera.

Oba manažeři museli minulý rok z podniku odejít kvůli svým aktivitám při sporném vyšetřování úniků neautorizovaných informací z firmy do médií. Kauza se stala celostátním skandálem USA, když manažery největšího světového prodejce osobních počítačů vyslýchali kriminalisté. Záležitostí se zabýval i Kongres kvůli získání a zneužití osobních dat.

Žalující stranu představují tři reportéři internetové mediální firmy News.com Dawn Kawamotová, Stephen Shankland a Tom Krazit. V žalobě figuruje i reportérka z agentury AP Rachel Konradová, která je Shanklandovou manželkou, a jeho rodiče Thomas a Rebecca Shanklandovi. Dalším žalobcem je Jon Kawamoto, manžel Dawn Kawamotové.

Žaloby viní firmu ze zásahu do soukromí, úmyslného vyvolání emocionální tísně a z nekalých obchodních praktik. Požadují soud a neurčenou náhradu škod. "Zahajujeme soudní proces, abychom zaručili, že se to nebude nikdy opakovat," uvedl jeden z právních zástupců žalující strany.

Hewlett-Packard uvedl, že se každému z lidí ve "špehovací" kauze omluvil a že všem nabídl hmotné vyrovnání. "Bohužel se místo odpovědi na nabídku rozhodli soudit," uvádí HP ve zprávě. Podnik je rozhodnutím novinářů znepokojen a bude se bránit. Obhájci Dunnové a Hunsakera na výzvy agentury AP nereagovali.

K soudu se případ dostal téměř rok poté, co HP přiznal, že manažery a novináře nechal tajně sledovat. Skandál ale neměl na akcie HP téměř žádný vliv. Emise HP od té doby vyskočila o 27 procent, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK