Tlustý: V reformě je třeba upravit odečitatelné položky

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý míní, že v daňové části reformy je třeba upravit odečitatelné položky tak, aby se daňové zatížení lidí snížilo. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro ČTK. Dodal, že s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) zatím nejednal. "Čekám na termín (schůzky). Zúčastním se kdekoliv a kdykoliv," uvedl.

Již ve středu pohrozil, že reformu nepodpoří, pokud by většině lidí zvýšila daně. Bez jeho hlasu by ovšem vládní koalice balík daňových, sociálních a zdravotních novel zřejmě neprosadila. Kabinet přitom s reformou spojuje svůj osud.

Tlustý nechtěl spekulovat o tom, jak konkrétně docílit toho, aby se návrh reformy znovu otevřel. Jde o to, že takzvané druhé sněmovní čtení, kdy lze předkládat pozměňovací návrhy, skončilo ve středu. Pak dolní komora schůzi přerušila a poslanci se mají sejít až v úterý, kdy už by měli reformu definitivně schvalovat.

Poslanec soudí, že nejlogičtější by bylo druhé čtení opět otevřít. To by ale hlasování o reformě oddálilo. "Mně jde o výsledek. Nechci bazírovat na nějakém procesu. Ale jedno vím jistě - legrační by to (daňová část) zůstat nemělo," dodal.

Návrh reformy financí tak, jak ho nyní koalice prosazuje, sice snižuje sazby daně z příjmu, zároveň by se ale měly snížit slevy na daních. Podle některých informací by většina lidí ve výsledku platila vyšší daně, a to je pro Tlustého nepřijatelné. "To by se zesměšnila celá koalice ... Pokud se pod tohle podepíše, tak je legrační," uvedl. Dopady návrhu reformy podle něj nyní propočítává i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tlustý prohlásil, že ministerstvo financí připravilo daňový návrh tak, jako kdyby klesající schody končily jedním vzestupným schodem. "To, že ty schody jsou vyprojektované na financích jeden dolů a druhý potom zpátky, to je vidět ... tam není dál moc co ověřovat," řekl. Trvá na tom, že vláda musí postavit "normální schody a nezesměšňovat se schodem do kopce".

Východisko je však podle něj jednoduché. "Ten systém se reguluje nejen sazbami, ale právě těmi odečitatelnými položkami a těmi se to dá hravě uvést do normálního stavu," uvedl. Myslí si, že když se koalice v hledání dohody o reformě dostala tak daleko, tak "kvůli tomuto nesmyslu určitě nemá význam ji bořit".

Daň z příjmu fyzických osob by se podle koaliční dohody měla příští rok snížit na 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). V roce 2009 by měli lidé platit daň z příjmu 12,5 procenta (tedy zhruba 19,5 procent reálného zdanění). Zároveň se snížením daně v roce 2009 se ale podle koaličního plánu sníží i výše slev na dani a daňového zvýhodnění na děti.

Podle Topolánka ale díky změně ve zdanění fyzických osob vydělají všechny příjmové skupiny. "To, že mezi 15 procenty ze superhrubé mzdy a 12,5 procenty ze superhrubé mzdy ne všechny skupiny na tom vydělají v tom přechodu, ne proti dnešnímu stavu, je záležitost, která souvisí s daňovou progresí a Vlastimil Tlustý to ví minimálně pět týdnů, kdy dostal materiály potřebné pro to rozhodování," dodal v rozhovoru v České televizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK