MPO navýší program Eko-Energie o dvě miliardy

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne navíc dvě miliardy korun do programu Eko-Energie, z něhož mohou podnikatelé získat evropské peníze na úspory energie či výstavbu obnovitelných zdrojů. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na tiskové konferenci. V programu na roky 2007 až 2013 byly původně čtyři miliardy korun.

Důvodem navýšení je podle Římana zájem podnikatelů, kteří během června a července do programu přihlásili 568 projektů v celkové hodnotě 10,5 miliardy korun. Říman však počítá s tím, že až 40 procent žadatelů nakonec projekt nepodá.

Dvě miliardy navíc vezme ministerstvo z jiných operačních programů, a to z programu na regeneraci brownfieldů a z programu Rozvoj.

Nejvíce žádostí se podle MPO týkalo projektů z oblasti solární energie (38 procent), energetických úspor (25 procent), produkce elektřiny z malých vodních zdrojů (13 procent) a výroby energie z bioplynu (13 procent). Do zbývajících 11 procent spadají projekty na výrobu energie z biomasy, či na výrobu tepla z obnovitelných zdrojů.

Podle Římana zřejmě peníze na projekty z oblasti sluneční energie, kde se sešly žádosti o celkem více než pětimiliardovou dotaci, nezbudou. Sluneční elektrárny jsou ze všech zdrojů nejméně efektivní a zároveň nejdražší. "Dokud nebudou vyvinuty články s vyšší účinností, masivní výstavba slunečních elektráren by vedla pouze ke zvýšení nároků na elektrizační soustavu a záložní zdroje. Proto podporujeme výzkum těchto elektráren, nikoli jejich výstavbu," řekl Říman. Elektřina ze slunečních zdrojů je desetkrát dražší než elektřina z běžných zdrojů.

V letech 2004-2006 z programu Eko-energie MPO poskytlo celkem přes 800 milionů korun převážně na výstavbu či rekonstrukci vodních elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK