Integrované povolení nemá třetina farem a potravinářských firem

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Integrované povolení pro vypouštění znečišťujících látek stále nemá zhruba 200 tuzemských zemědělských a potravinářských podniků, tedy třetina asi ze 600 firem, kterých se tato povinnost v zemědělství a potravinářství týká. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Podniky, u nichž úřady zejména podle kritéria kapacity povolení vyžadují, je musejí mít do 30. října letošního roku. Jinak se vystavují pokutám, sankcím, a nelze vyloučit ani zákaz výroby.

Ještě na jaře neměla integrované povolení více než polovina z 600 dotčených zemědělských a potravinářských podniků. Podle ministerstva zemědělství se nyní počet rozhodnutých žádostí zvyšuje každým dnem, ale na druhou stranu čas pro vyřízení integrovaného povolení se rychle krátí.

Žádost vyřizuje místně příslušný krajský úřad. Ty, které byly podány v letošním roce a které jsou v současné době ve stádiu schvalovacího procesu, ve většině případů úřady zvládnou vyřídit, uvedlo MZe. Ohroženy jsou ale podle úřadu neúplné nebo na poslední chvíli podané žádosti. Společnosti, kterých se zákon o integrované prevenci a omezování znečištění týká, přitom byly o nutnosti podání žádosti o integrované povolení včas informovány, podotkl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Podle Josefa Sajdla z Potravinářské komory je otázkou, jestli všechny potravinářské firmy, které podle úřadů stále povolení nemají, je skutečně potřebují. Některé nejasnosti v zákoně se už podařilo vysvětlit, některé ale dál přetrvávají, například v tom, co je a není živočišný produkt, podotkl. Pro zpracovatele živočišných a rostlinných výrobků totiž platí jiné limity objemu výroby, na jejichž základě pod povinnost mít povolení spadají či nikoli.

Prezident Agrární komory Jan Veleba v tom, že řada zemědělských firem stále povolení nemá, problém nevidí. "Počkejme si na ten termín. Jak znám zemědělce, myslím že se to stihne," řekl ČTK.

V integrovaném povolení se hodnotí celkový vliv podniku na přírodu. Pro znečišťování všech složek životního prostředí platí jedno povolení. Jan Maršák z ministerstva životního prostředí již dříve řekl, že tuzemské podniky budou muset mít celkově do konce letošního října vystavené integrované povolení pro přibližně 1700 až 1800 výrobních provozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK