Za utracenou drůbež stát zatím vyplatil 26 milionů

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Stát zatím chovatelům na náhradách za drůbež utracenou kvůli ptačí chřipce a zlikvidovaná násadová vejce vyplatil zhruba 26 milionů korun. "Jde o zálohy. Dopočítávány budou další kompenzace nákladů, například na samotné utrácení a likvidaci zvířat či dezinfekci," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. ČR podle něj může žádat na vynaložené náhrady příspěvek EU.

Kvůli výskytu ptačí chřipky na Orlickoústecku bylo utraceno zhruba 174.000 kusů drůbeže z velkochovů a dalších asi 1900 opeřenců z drobných chovů. Do ztrát patří také zlikvidovaných 582.000 násadových vajec, z nichž se líhnou kuřata, uvedl Duben.

První výskyt ptačí chřipky v chovu 6000 krůt veterináři zjistili 20. června v Tisové na Orlickoústecku. O týden později byla nemoc zjištěna na farmě s 28.000 brojlery v obci Nořín, vzdálené čtyři kilometry od Tisové. Další virus H5N1 veterináři potvrdili v chovech v Netřebech a u Kosořína 11. července.

Všechna drůbež v postižených chovech byla zlikvidována. Dalších několik desítek tisíc opeřenců bylo preventivně utraceno na farmách v Loučkách a v Zářecké Lhotě.

Drůbež se může na postižená místa na Orlickoústecku znovu vrátit od 15. srpna. Nové chovy si mohou pořídit zemědělské podniky i drobnochovatelé. Pro komerční chovy ale stále platí mimořádná veterinární opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK