Soud pozastavil navýšení kapitálu Vítkovic

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. srpna (ČTK) - Ostravský krajský soud svým předběžným opatřením pozastavil navýšení základního kapitálu akciové společnosti Vítkovice, o kterém přes nesouhlas některých minoritních společníků rozhodla červnová valná hromada Vítkovic. Chystané navýšení napadly u soudu společnosti PROFI Financial a holding KKCG Industry ovládaný podnikatelem Karlem Komárkem, jenž usiluje o padesátiprocentní podíl ve vítkovickém strojírenském holdingu. Vedení Vítkovic se cítí rozhodnutím soudu poškozeno a zvažuje další právní kroky.

Podle minoritních akcionářů by plánovaný krok poškodil drobné akcionáře a výrazně posílil vlastníky s vazbou na Vítkovice Holding. Zároveň by mohl znamenat prudký propad ceny akcií.

Naopak vedení Vítkovic tvrdí, že rozhodnutí soudu firmu poškodí minimálně v řádech stovek milionů korun. "Logika byla v tom, že navýšíme základní kapitál nad 300 milionů korun, abychom zvýšili naše příležitosti účastnit se ve velkých tendrech, kde se vyžaduje hranice kapitálu nad deset milionů euro. Mimo to by mělo být navýšení dalším zdrojem financí pro rozvojové záměry společnosti," řekl předseda představenstva Vítkovic Jan Světlík. Právní zástupci firmy nyní budou počítat vzniklé škody.

Návrh většinových vlastníků počítal s navýšením základního kapitálu z 265 na 398 milionů korun prostřednictvím dvoukolového úpisu akcií. V prvním kole by akcionáři upsali své akcie za deset korun, ve druhém kole se počítalo s vyhlášením veřejné nabídky omezené na akcionáře rovněž za cenu deseti korun. Akcie Vítkovic se na volném trhu prodávají zhruba za 650 až 700 korun.

Akciová společnost Vítkovice v roce 2006 zdvojnásobila čistý zisk na 505 milionů korun, tržby meziročně poklesly o 414 milionů na 2,017 miliardy korun. Společnost je jednou z 26 dceřiných firem VÍTKOVICE HOLDING, pro skupinu zajišťuje především finanční zdroje, nakupuje energie, pronajímá a spravuje nemovitosti a poskytuje právní služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK