Přední hypoteční ústav v USA si pomohl čerpáním rozsáhlého úvěru

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Společnost Countrywide Financial, která je ve Spojených státech největším poskytovatelem hypoték, si doplnila chybějící hotovost vyčerpáním celé úvěrové linky od bank v sumě 11,5 miliardy dolarů. Dnešní oznámení firmy ukazuje, jak hluboká je úvěrová krize na trhu amerických hypoték. Kvůli těmto potížím dnes opět padají světové akciové trhy i ceny komodit jako ropy a kovů.

Countrywide si pomohla čerpáním úvěrové linky, aby mohla pokračovat ve svých aktivitách a dále poskytovat úvěry na bydlení. Sekundární trh pro hypotéky, na nějž chodí hypoteční firmy pro nové úvěry, totiž v posledních týdnech téměř vyschl.

Rostoucí počty nesplácených hypoték vyvolaly nejprve krizi v segmentu úvěrů pro nejrizikovější klienty, a krize se šíří i na další části trhu. Investoři přestávají mít zájem o financování téměř všech typů hypoték, které nemohou být odkoupeny polostátními hypotečními institucemi Fannie Mae nebo Freddie Mac; hypoteční firmy tak ztrácejí zdroje finacování.

Čerpání úvěru od skupiny 40 bank se splatností většinou čtyři roky Countrywide oznámila den poté, co analytici investiční banky Merrill Lynch uvedli, že firmě by mohl hrozit bankrot. Řada investorů upozorňovala, že kalifornská společnost má potíže s prodejem svých krátkodobých dluhopisů. Bankrot již letos oznámila řada menších konkurentů Countrywide.

Hypotéky jsou sice jištěny nemovitostmi, zvýšený počet propadlých domů však znamená pokles jejich cen. Domy přitom nejsou tak snadno a rychle směnitelné za peníze, takže hypoteční firmy začínají trpět akutním nedostatkem hotovosti. "Kdyby problémy s likviditou trvaly déle než měsíc, mohla by být Countrywide nucena prodávat aktiva hluboko pod cenou, což by vyvinulo obrovský tlak na její účetní hodnotu a na cenu akcií," řekl agentuře Reuters analytik Paul Miller z firmy Friedman, Billings, Ramsey & Co.

Dnes akcie Countrywide klesly o více než sedm procent. Jejich kurz je od počátku roku nižší již o 50 procent. Ratingová agentura Moody's dnes srazila hodnocení úvěrové bonity firmy na nejnižší investiční stupeň Baa3 z dosavadního A3 a podobně se zachovala i agentura Fitch Ratings.

Countrywide si je však jistá, že nejenže přežije, ale zvýší si i podíl na trhu, protože slabší rivalové odpadnou. Firma uvedla, že zpřísnila své úvěrové standardy, a dodala, že 90 procent jejích hypoték má nárok na odkoupení agenturami Fannie Mae a Freddie Mac.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK