Počet připojištěných na penzi stoupl na 3,8 milionu

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Penzijně připojištěných občanů bylo podle údajů ministerstva financí ke konci prvního pololetí 3,772 milionu. Oproti závěru loňského roku to je o pět procent více. Ministerstvo financí to oznámilo v tiskové zprávě. Penzijní připojištění tak nadále získává na oblibě.

Roste i objem příspěvků účastníků (bez příspěvků zaměstnavatelů). Za první pololetí letošního roku dosáhl 9,5 miliardy korun. "Pozitivem je, že pokračuje nárůst objemu příspěvků účastníků, kdy se jen od roku 2000 jejich objemy zvýšily více než dvakrát, ale optimální by bylo, aby se ještě výrazně zvýšily, aby vyplácená částka k penzím byla dostačující," komentoval výsledek náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Lidé za šest měsíců uzavřeli 300.720 nových penzijních připojištění, mezi nimi bylo i 2000 občanů z jiných členských států EU.

Nadále roste i počet připojištění, u kterých zaměstnavatelé platí penzijnímu fondu příspěvek za své zaměstnance. Ke konci června jich bylo 1,1 milionu, což je o 5,8 procenta více oproti konci loňského roku. S rostoucím počtem smluv stoupá i objem státních příspěvků ve prospěch účastníků. Za šest měsíců stát přispěl 2,261 miliardy korun, za celý loňský rok to bylo 4,2 miliardy korun.

Daří se také fondům, které penzijní připojištění s účastníky sjednávají. Podle nedávných údajů Asociace penzijních fondů jim vzrostl v pololetí zisk na 2,63 miliardy korun z 1,69 miliardy ve stejném období loni.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset. Letos na jaře ale přibyl nový PF Aegon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK