Úřady nejsou schopny poskytnout dopady reformy na domácnosti

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Úřady nebyly ani dva dny po schválení nových parametrů vládní daňové reformy v koalici schopny poskytnout výpočet dopadů na příjmy domácností. Ve výpočtech se rozcházeli i ekonomičtí analytici. Z dostupných podkladů ale vyplynulo, že část zaměstnaných navzdory dalšímu poklesu daňové sazby v roce 2009 zaplatí vyšší daně. To dnes potvrdil novinářům i ministr financí Miroslav Kalousek.

"Celková zátěž daně z příjmu fyzických osob v roce 2009 klesne oproti roku 2008, nicméně ne všichni na tom vydělají, protože se podle tohoto návrhu narovnává křivka progrese," řekl Kalousek. Z materiálu, které mluvčí ministerstva financí médiím poskytl, to ale nebylo možné jasně vyčíst. Dopady neposkytlo ani ministerstvo práce a sociálních věcí.

Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku pro ČTK vypočetl, že bezdětnému jedinci s měsíční hrubou mzdou 18.000 korun klesne daň v roce 2008 na 1575 korun, ale o rok později naroste na 1658 korun. Současná daň je 1686 korun. Daňová sazba z příjmu fyzických osob přitom bude v příštím roce 15procentní (z takzvané superhrubé mzdy, tedy mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění) a v roce 2009 jen 12,5procentní. Jenže různá bude výše slev na dani a daňového zvýhodnění na děti.

Pracující s příjmem 30.000 korun již na tom ovšem bude rok od roku lépe. "Tomu se nelze divit, že největší benefity jsou u lidí s nadprůměrnými příjmy - vždyť to jsou pravicoví voliči," poukázal šéf odboru ekonomických analýz České spořitelny Viktor Kotlán.

Kalousek dále uvedl, že experti ODS měli varianty návrhů včetně vypočtených dopadů na jednotlivé příjmové skupiny a dopadů na státní rozpočet od jeho úřadu od půlky července, takže se "nemohou tvářit překvapeně." Tato slova adresoval Vlastimilu Tlustému (ODS), který kvůli zhoršení příjmové situace některých domácností v roce 2009 nechce návrh dále podporovat.

Vládní reformu veřejných financí projednala sněmovna ve druhém čtení a příští týden by se měla schvalovat v posledním třetím čtení. Vládní koalice ale nemá jistou podporu většiny poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK