Burza zažila největší propad akcií za 15 měsíců

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes zažila největší denní propad cen akcií za posledních takřka 15 měsíců. Po panických výprodejích hnaných prudkými sestupy zahraničních burz se hlavní akciový index PX zřítil o 5,52 procenta na 1653,2 bodu, vyplynulo z výsledků burzy. Naposledy index uzavřel níže v polovině března. Ještě v první části července index vylepšoval rekordy a překonal i 1900 bodů.

Na kapitálových trzích se podle analytiků zatím s největší razancí projevily potíže vyvolané trhem rizikových hypoték v USA, kolébce akciového investování. Investoři kvůli obavám z možných dalších potíží se snaží zbavovat rizikovějších investic, kam patří i akcie.

"Investoři mají v současné situaci velkou averzi k riziku, což neprospívá akciovým trhů, a naopak pomáhá především krátkodobým dluhopisům," uvedl finanční analytik firmy Fio Josef Novotný. Ještě v minulých dnech se objevovaly uklidňující komentáře, nyní jsou čela finančních odborníků plná vrásek.

"Ukazuje se, že problémy rizikových hypoték nejsou ani zdaleka u konce a je pravděpodobné, že budeme svědky dalších výprodejů na akciových trzích," dodal Novotný. "Problém riskantních hypoték se zdá větší, než všichni očekávali," přidal se v komentáři k obchodování Martin Stuchlík ze společnosti Patria Finance.

Ztráty jednotlivých akcií byly drtivé. Akcie energetické skupiny ČEZ, která ve středu oznámila vysoký meziroční růst zisku na rekordní úroveň, se zřítily o 7,47 procenta na 995,6 koruny. Akcie mediální skupiny CME, do které patří i nejsledovanější tuzemská televize Nova, odepsaly 8,16 procenta na 1621 korun. Akcie petrochemického holdingu Unipetrol spadly o 7,33 procenta na 260,3 koruny.

Kolem pěti až šesti procent ztrácely akcie realitních společností a Komerční banky. S nejmenší ztrátou z emisí elitního trhu SPAD zakončily den akcie operátora Telefónica O2, jež sestoupily o 1,16 procenta na 570,1 koruny. Před hlubším sestupem je zřejmě zachránila blízkost výplaty 50korunové dividendy, v přepočtu na cenu akcie s velice nadprůměrným výnosem.

Celkové obchody s akciemi zmohutněly na 8,4 miliardy korun, což bylo více než dvojnásobek ročního průměru. Jen akcií ČEZ změnilo majitele za 3,3 miliardy korun a akcií Telefóniky za 1,4 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 8,448 miliardy Kč

- dluhopisy 2,006 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 28,8 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK