Koruna vystoupila na sedmiměsíční maximum

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Česká měna dosáhla dnes odpoledne vůči euru nejsilnějších hodnot od počátku letošního ledna, vystoupila až na 27,49 Kč/EUR. Po 17:00 se obchodovala za 27,56 Kč/EUR a uzavřela tak o 33 haléřů silnější než ve středu. Také proti dolaru pokračovala v dopoledním trendu a zpevnila až na 20,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Proti euru se na podobných hodnotách naposledy obchodovala 3. ledna, kdy před závěrem stála na 27,46 Kč/EUR.

Koruna je tak jednou z mála vysokoúročených světových měn, která vydělává na současné krizi finančních trhů. "Posílení o 36 haléřů během jediného dne, aniž bychom se dočkali jakýchkoli zpráv z domácí ekonomiky, je skutečně nevídané," komentoval vývoj kurzu analytik Next Finance Vladimír Pikora. Investoři podle něj zcela ignorují debatu o reformě veřejných financí a snaží se ukončit veškeré spekulace.

Současné posílení koruny povede podle Pikory zahraniční investory k výprodejům, které českou měnu krátkodobě oslabí. Do budoucna ale očekává další růst. "Koruna má fundamentálně velký prostor k dalšímu posílení. Za rok proto čekáme kurz pod 26,60 Kč/EUR," dodal Pikora.

Obchodníci mají podle analytiků velké obavy z útlumu americké ekonomiky a z rozšíření problémů na americkém hypotečním trhu do zbytku světa. Většinou se proto přiklánějí k obchodům s méně rizikovými nízkoúročenými měnami a bezpečnými vládními dluhopisy, zejména americkými. To v posledních dnech prospívá kurzu dolaru vůči euru.

Americká měna dnes k euru opět mírně získala na 1,3404 USD ze středečního závěru 1,3448 USD. Vůči světovým měnám dnes posiloval také japonský jen, když investoři rušili transakce, ve kterých za nízkoúročené jeny kupovali měny s vysokými výnosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK