Americké akcie kvůli problémům na úvěrových trzích prudce klesly

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne prudce oslabily. Reagovaly tak na signály o zhoršení problémů na úvěrových trzích a na obavy z možného negativního vlivu problémů na hypotečním trhu na zisky firem a růst ekonomiky. Kromě finančních společností stáhly trhy dolů i průmyslové firmy, jako je Caterpillar, které jsou citlivé na pokles ekonomického růstu.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones oslabil o 2,05 procenta na 12.597,36 bodu a širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,10 procenta na 1377,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,21 procenta na 2404,55 bodu.

Další ranou pro důvěru investorů byly zprávy z hypotečního sektoru. Společnost Countrywide Financial, která je ve Spojených státech největším poskytovatelem hypoték, oznámila, že si doplnila chybějící hotovost vyčerpáním celé úvěrové linky od bank v sumě 11,5 miliardy dolarů, aby mohla pokračovat ve svých aktivitách a dále poskytovat úvěry na bydlení.

Ministerstvo obchodu USA dnes oznámilo, že započatá výstavba nových rodinných domů ve Spojených státech klesla v červenci proti předešlému měsíci o 6,1 procenta na nejnižší úroveň za více než deset let. Počet vydaných povolení k nové výstavbě se propadl na 11leté minimum. Stavitel luxusních domů Hovnanian Enterprises dopoledne ztrácel 12,5 procenta a akcie stavební firmy Lennar klesly o 6,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK