S akciemi Setuzy bude opět možné obchodovat na burze

16.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - S akciemi ústecké potravinářské firmy Setuza bude od pátku opět možné obchodovat na pražské burze i v mimoburzovním RM-Systému. Důvodem je to, že nabylo právní moci usnesení Okresního soudu v Ústí nad Labem o zastavení exekuce na společnost. Oba trhy to dnes oznámily na webových stránkách. Obchodování bylo pozastaveno loni 16. listopadu.

K zastavení obchodů s akciemi na vedlejším trhu přistoupily trhy s cennými papíry hned po vyhlášení exekuce ústeckým okresním soudem. Návrh na exekuci podal stát, který chtěl ochránit svou zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. Akcie Setuzy se například na burze naposledy obchodovaly za 660 korun za kus.

Zmíněná pohledávka zůstala státu po privatizaci Setuzy. Firma na začátku června podepsala dohodu o narovnání se státním Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem a stát by měl z původního dluhu dostat více než 1,1 miliardy korun.

Setuza změnila v posledních letech několikrát majitele. Od skupiny kolem podnikatele Tomáše Pitra ji přes firmu Český olej koupil M.L. Moran. Začátkem roku 2007 však svůj většinový podíl prodal firmě Campaspol, která patří Via Chemu. Část Campaspolu pak koupila PPF Investments, ta nyní Setuzu ovládá spolu s Via Chemem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK