Raninec a Schwippel z ODS prý váhají s podporou reformě

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Poslanci ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel si prý nedovedou představit podporu reformě veřejných financí v současné podobě. Píše to páteční Právo. Raninec listu řekl, že ještě v úterý večer byli při jednání koaličních špiček ujištěni, že platí dohoda na 15procentní dani, která bude výhodná skutečně pro všechny. Podle výpočtu další den ale zjistili, že by konečný pozměňovací návrh pro některé skupiny lidí znamenal znevýhodnění. Bez jejich hlasů by přitom vládní koalice balík daňových, sociálních a zdravotních novel pravděpodobně nemohla prosadit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) údajně v úterý večer slíbil do druhého dne propočítat, že pozměňovací návrh bude výhodný pro všechny občany. "Ulevilo se nám, že jsme dosáhli kompromisu, ale teď jsme zjistili, že to je jinak a to je špatně," řekl listu Raninec. Poslanec chce prý věřit, že šlo jen o chybu úředníka a že půjde příští úterý napravit třeba i vrácením reformy do druhého čtení, kde by se podal nový návrh. V opačném případě údajně odmítavý postoj Ranince a Schwippela k reformě potrvá. S vedením klubu ani s premiérem o tom ani jeden z nich prý zatím nehovořil, píše Právo.

Oba poslanci na jaře spoluzaložili devítičlennou frakci v klubu ODS s Vlastimilem Tlustým, jehož podpora reformě zůstává rovněž nejistá. Podle něho je třeba v daňové části reformy upravit odečitatelné položky tak, aby se daňové zatížení lidí snížilo. Tlustý již ve středu pohrozil, že reformu nepodpoří, pokud by většině lidí zvýšila daně.

Z poslanců stran koaliční trojky reformu financí nechce podpořit také lidovec Ludvík Hovorka, svůj hlas ale slíbili premiérovi dva bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Dolní komora by o vládním návrhu měla definitivně rozhodnout v úterý 21. srpna. Kabinet přitom s reformou spojuje svůj osud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK