Americké akcie v čtvrtek výrazně zmírnily propad

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Výrazný nárůst akcií na Wall Street v závěru čtvrtečního obchodování způsobil, že ztráty akciových indexů byly mírné a index širšího trhu S&P 500 zakončil den se ziskem. Investoři kupovali hlavně akcie finančních společností, které zlevnily po několika týdnech poklesu.

Index Dow Jones se snížil o 15,69 bodu na 12.845,78 bodu, tedy o 0,12 procenta. V jednu chvíli ale ztratil téměř 300 bodů. Ztrátu snižoval závěrečný sprint v posledních 45 minutách obchodování. Index Nasdaq Composite oslabil asi o třetinu procenta na 2451,07 bodu, když o 7,76 bodu přišel.

Poslední hodinu obchodování ovládly spekulace, že by centrální banka Fed mohla snížit úrokové sazby a že investiční banka Bear Stearns Cos. našla vnější zdroj financování. Velké zisky si v závěru dne připsaly emise bank Citigroup a JPMorgan Chase & Co. Index Dow Jones se v posledních minutách seance dostal na chvíli do černých čísel, což na trhu mezi obchodníky vyvolalo ovace.

Zobchodované objemy akcií byly rekordní a kolísavost trhu se dostala do blízkosti pětiletého maxima. Trhem NYSE prošlo 5,73 miliardy akcií a Nasdaq jich zobchodoval 3,73 miliardy.

"Myslím, že mnoho finančních titulů je podhodnoceno," uvedl hlavní analytik pro akciový trh z newyorské společnosti Spencer Clarke. "Začínáme tu pravděpodobně mít investory, kteří se dívají z dlouhodobého pohledu a mají zájem o oslabené akcie," dodal.

Kurz japonského jenu vzrostl na 14měsíční maximum vůči dolaru a připsal si nejvyšší zisk za půl roku. Kolísavost na trhu byla opět vysoká, protože se investoři stále obávají globální úvěrové krize.

Dolar v závěru dne oslabil o dvě procenta na 114,20 JPY, během dne ale spadl až na 112,00 JPY. Kurz eura se snížil také o dvě procenta na 153,20 JPY po denním minimu 150,03 JPY. Euro a dolar v závěru dne stagnovaly na kurzu 1,3425 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK