Japonské akcie prohloubily propad

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. srpna (ČTK) - Situace na akciovém trhu v Tokiu se ani po čtvrtečním poklesu nezklidnila, a hlavní index naopak zaznamenal ještě výraznější propad. Hlavním důvodem jsou stále turbulence na ostatních trzích ve světě, přidaly se k nim ale také vydatné zisky, které nasbíral japonský jen.

Index Nikkei 225 si odepsal 874,81 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 5,42 procenta na hodnotě 15.273,68 bodu. To je nejníže od začátku loňského srpna a znamená to největší denní propad za téměř šest let. Podobně širší index Topix klesl o 5,55 procenta na 1480,39 bodu a dostal se na nejnižší hodnotu od července 2006.

Dnes také opět zasahovala centrální banka, která do ekonomiky napumpovala zhruba 1,2 bilionu jenů (asi 216 miliard Kč). Banka tak chce předejít výraznějším problémům, s nimiž by se finanční systém mohl setkat. Krize na trhu hypoték v USA, což je hlavní příčina současných turbulencí na světových trzích, totiž ohrožuje plynulý tok kapitálu, protože komerční banky už nejsou ochotny půjčovat peníze za dřívějších podmínek.

Centrální banka intervenovala i ve čtvrtek, dnešní částka, kterou ústav podpořil ekonomiku, je ale třikrát větší. Banky mají velký strach, aby se jich krize dotkla co nejméně, takže pokud půjčí peníze jinému ústavu, činí tak za mnohem vyšší úrok, než bylo ještě před pár týdny obvyklé.

K podobnému kroku sáhly i centrální banky ve Spojených státech a v Evropě, které už do ekonomiky nalily několik desítek miliard dolarů. Tento týden krizi dále zhoršila situace amerického ústavu Countrywide Financial, který je největším poskytovatelem hypoték v USA. Bance vyschnul zdroj financování, takže musela využít úvěru. Její oznámení zapůsobila na banky a vystrašené investory jako červený hadr na býka.

Na devizovém trhu se skokově zvyšuje kurz japonského jenu, což je převážně důsledek technické korekce. Japonský jen dlouho sloužil jako nástroj k financování rizikovějších transakcí typu "carry trades", kdy se prodávají měny s nízkým výnosem a kapitál se investuje v prostředí s vyššími úroky.

Prudký růst kurzu jenu ale znamená velké problémy pro řadu firem, které svou produkci vyvážejí. Zpevnění jenu pro ně znamená horší pozici na trhu, kde prodávají, protože po přepočtu tržeb v cizině zpět na domácí měnu mají reálně nižší výnosy. Spekuluje se tedy, že rychlý růst jenu může ohrozit růstové vyhlídky celé japonské ekonomiky.

S tím, jak se spekuluje o dopadech úvěrové krize na širší ekonomiku, se snižují i ceny komodit, včetně ropy a průmyslových kovů. Klesají tedy i akcie firem, které se na těchto trzích pohybují, což znamená pro akciový index další důvod k poklesu.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 112,37 JPY, a výrazně tak zpevnil z předchozích 116,16 JPY, kde byl ve čtvrtek. Podobně k euru japonská měna vzrostla na 150,79 ze 155,89 JPY, zatímco dolar vůči euru zůstal bez větších změn na 1,3419 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK