Maloobchodní tržby v červnu vzrostly o 6,4 pct

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby v červnu vzrostly meziročně o 6,4 procenta bez sezonních úprav. V květnu se tržby zvýšily o 6,3 procenta. Proti předchozímu měsíci vzrostly tržby obchodníků o 0,6 procenta. Rozhodující podíl na růstu měly specializované prodejny elektroniky, stavebnin, nábytku a dalšího zboží pro domácnost. Oznámil to Český statistický úřad. Letos tržby rostou rychleji, než tomu bylo v loňském prvním pololetí, ve druhém čtvrtletí se ale tempo zpomalilo.

Po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny vzrostly tržby reálně o 6,8 procenta. Neočištěné tržby rostly u nepotravinářského zboží o 8,3 procenta a u potravin o 3,8 procenta.

Nejrychleji rostly tržby maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, avšak s nevýznamným dopadem na celkový růst. Druhé nejrychlejší zvýšení zaznamenaly prodejny potřeb pro domácnost a dále prodejny textilu a obuvi. V členění podle velikostních skupin se zvýšily nejvíce tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci, a to o 12,9 procenta.

Ve druhém čtvrtletí se v maloobchodě bez motoristického odvětví mírně zpomalil vysoký růst tržeb dosažený v předchozím čtvrtletí, a to na 6,9 procenta. "Přesto lze i ve 2. čtvrtletí hovořit ve všech sledovaných velikostních skupinách o dynamickém růstu tržeb, nejvíce v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci," uvedl ČSÚ.

V ubytování a stravování se v červnu tržby meziročně zvýšily o procento, zejména díky vývoji ve stravovacích zařízeních. Sezonně očištěné tržby se proti květnu snížily o 0,3 procenta, v ubytovacích zařízeních tržby klesly o 3,2 procenta. Ve srovnání s vývojem za posledních 12 měsíců šlo v případě stravovacích zařízení o zpomalení růstu a v případě ubytovacích zařízení o prohloubení poklesu tržeb.

V maloobchodě včetně motoristického odvětví vzrostly neočištěné tržby meziročně o 7,2 procenta, meziměsíčně byly tržby po očištění vyšší o 0,6 procenta.

V celé EU maloobchodní tržby v červnu vzrostly po očištění o 2,2 procenta, meziměsíčně o 0,5 procenta. Podle dostupných údajů Eurostatu rostly tržby nejvíce v Lotyšsku, kde se příjmy obchodníků zvýšily o 24,4 procenta, v Litvě to bylo o 16,1 procenta, v Estonsku o 13 procent. Pokles tržeb o 2,5 procenta naopak zaznamenalo Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK