Koruna dopoledne klesla na 27,56 Kč/EUR

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne přerušila rychlý růst a vrátila se na 27,56 Kč za euro, kde stála před 11:00. Také americká měna na světových trzích korigovala své předchozí zisky, takže koruna k dolaru posílila na 20,54 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna ve čtvrtek posílila o téměř 40 haléřů a kurzem pod 27,50 Kč/EUR dosáhla nejsilnějších hodnot od počátku letošního ledna.

"Spolu se zklidněním paniky na globálních trzích se utlumilo také překotné posilování domácí měny. Ta ještě v úvodu mírně posílila, ale během dopoledne se vrací na čtvrtečních 27,56 Kč/EUR," popsal obchodování analytik Patrie Tomáš Vlk. Obchodování s korunou je podle něj plně v zajetí globální nálady. Pokud další vývoj potvrdí dílčí korekci na trzích, koruna by dnes měla stagnovat či mírně ztrácet, dodal.

Na eurodolarovém trhu jsou občasné větší výkyvy, kurz se však postupně stabilizuje mírně nad 1,3400 USD/EUR. Před 11:00 se dolar obchodoval na 1,3420 USD/EUR. Dalším ziskům dolaru se ve čtvrtek postavily do cesty špatné zprávy z realitního trhu a dodatečná likvidita vložená na trh americkou centrální bankou Fed. Dnes bude nejdůležitějším číslem index spotřebitelské důvěry Michiganské university, upozornil Vlk.

Obchodníci mají podle analytiků velké obavy z útlumu americké ekonomiky a z rozšíření problémů na americkém hypotečním trhu do zbytku světa. Většinou se proto přiklánějí k obchodům s méně rizikovými nízkoúročenými měnami a bezpečnými vládními dluhopisy, zejména americkými. To v posledních dnech prospívá kurzu dolaru vůči euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK