Kalousek se ostře ohradil proti Tlustého výtkám

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se znovu ostře ohradil proti výtkám, které nyní ministerstvu adresují poslanec ODS Vlastimil Tlustý a jeho straničtí spojenci. Za směšná označil Tlustého vyjádření o dodatečných propočtech dopadů daňových sazeb a odečitatelných položek. Ministerstvo dalo expertům ODS potřebná čísla dávno předtím, než se tento týden jedna z variant promítla do vládního návrhu reformy veřejných financí, uvedl Kalousek.

"Poté, co se koalice dohodla na alternativě 12,5 procenta, byla zapracována do pozměňovacího návrhu přesně s těmi čísly, sazbami a slevami na dani, které expertní skupina ODS měla již měsíc k dispozici. Jedinou změnou bylo zvýšení slevy na dani na dítě jako kompenzace poplatků u lékaře," napsal Kalousek v prohlášení, které ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva. Dodal, že při koaličních jednáních na začátku týdne již úřad žádné nové výpočty neprováděl, argumenty o dodatečných propočtech jsou podle ministra také směšné.

Tlustý, kterého podle médií podporuje i několik dalších poslanců ODS, nyní volá po úpravě odečitatelných položek. Vadí mu, že daňové zatížení některých lidí by podle aktuální verze reformy mělo v roce 2009 ve srovnání s rokem 2008 vzrůst. Vina za tento "nesmysl", jak říká Tlustý, je prý na straně ministerstva financí. Podle něj připravilo daňový návrh tak, jako kdyby klesající schody končily jedním vzestupným schodem. "To, že ty schody jsou vyprojektované na financích jeden dolů a druhý potom zpátky, to je vidět ... tam není dál moc co ověřovat," řekl ČTK již ve čtvrtek.

Koalice se na podobě reformy dohadovala na nočních jednáních ještě krátce před a během sněmovní schůze, která má o vládním balíku daňových, sociálních a zdravotních změn rozhodnout.

Není zatím jasné, jak případně docílit toho, aby se návrh reformy opět otevřel a bylo v něm možné znovu změnit například právě návrh odečitatelných položek. Jde o to, že takzvané druhé sněmovní čtení, kdy lze předkládat pozměňovací návrhy, skončilo ve středu. Pak dolní komora schůzi přerušila a poslanci se mají sejít až v úterý 21. srpna, kdy už by měli ve třetím čtení reformu definitivně schvalovat. V tomto finále, ve třetím čtení, už lze předkládat jen legislativně technické opravy a změnu odečitatelné položky lze těžko vydávat za legislativní opravu. Tlustý soudí, že nejlogičtější by bylo opět otevřít druhé čtení, což by ale hlasování o reformě oddálilo.

Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) zase ve čtvrtek v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 řekl, že při rozhodování o reformě by se nemuselo opakovat druhé čtení, ale v rámci schvalování by se o již předložených návrzích hlasovalo po částech. Některé z nich by tak bylo možné odmítnout, čímž by se do hry dostal původní vládní návrh daňových změn.

Tento původní návrh předpokládá, že daň z příjmu fyzických osob by se měla příští rok snížit na 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). Nová koaliční dohoda počítá s tím, že to tak bude jen v roce 2008. V roce 2009 by ale měli lidé platit daň z příjmu 12,5 procenta (tedy zhruba 19,5 procent reálného zdanění). Zároveň se snížením daně v roce 2009 se však má snížit i výše slev na dani a daňového zvýhodnění na děti a právě to podle kritiků způsobí, že některým lidem se daňové zatížení meziročně zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK