Firma Hügli Food odhalila u čtyř výrobků zvýšený obsah dioxinů

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. srpna (ČTK) - Společnost Hügli Food ze Zásmuk na Kolínsku odhalila u čtyř svých výrobků zvýšený obsah dioxinů. Nebezpečná látka do potravin dostala v indické gumě Guar, označované jako zahušťovadlo E 412. Guma je kontaminována toxickými dioxiny a pentachlorfenolem. Firma ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) stahuje u potraviny z trhu, řekl jednatel firmy Miroslav Mudra. SZPI již v uplynulých dnech upozornila, že guarová guma v několika dovážených potravinách může obsahovat nebezpečné dioxiny.

"Vlastním samokontrolním mechanismem jsme zjistili u jedné šarže guarové gumy zvýšený obsah dioxinů. Tato surovina byla použita při výrobě čtyř produktů," řekl Mudra. Jde o tři výrobky pro gastronomii - kerblíková polévka v balení 2 x 0,64 kilogramu s datem spotřeby 3. července 2008, základ na kung-pao v balení 2 x 0,75 kilogramu s datem spotřeby 18. června 2008 a delikates šťáva v pastě v balení 1,7 kilogramu s datem spotřeby 27. června 2008. Poslední potravinou je Tesco Value fix guláš v 50gramovém balení s datem spotřeby 19. září 2008, určený pro maloobchodní síť.

Na stahování výrobků z trhu dohlíží od počátku inspektoři SZPI. "Vzhledem k množství použité látky nehrozí spotřebiteli přímé zdravotní riziko," řekla ředitelka kanceláře SZPI Daniela Kolejková. Inspekce na případ upozorní ostatní státy unie prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK