ÚOHS: Dodavatel tramvají pro Prahu vybrán v souladu se zákonem

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl i druhý rozklad společnosti Inekon Group proti jeho dřívějšímu rozhodnutí v případu veřejné zakázky pražského Dopravního podniku na dodávku nízkopodlažních tramvají. Podle neúspěšného uchazeče o zakázku v hodnotě 17 miliard korun nenechal zadavatel výběrového řízení dostatečnou lhůtu pro podání nabídek. Úřad za pomoci dvou znaleckých posudků prokázal, že lhůta byla dostatečná, řekl předseda ÚOHS Martin Pecina.

Zakázku na vývoj třicetimetrové nízkopodlažní tramvaje s otočným podvozkem a následnou dodávku 250 kusů získala v roce 2005 společnost Škoda Transportation. Podle výběrové komise jako jediná ze tří uchazečů podala kompletní nabídku. Proti tomu se ale ohradil neúspěšný uchazeč, společnost Inekon.

U antimonopolního úřadu, který rozhodnutí výběrové komise potvrdil, se svými námitkami neuspěla, a obrátila se proto na Krajský soud v Brně. Ten rozhodnutí ÚOHS z února roku 2006 zrušil a kvůli nedostatkům v dokazování vrátil k dalšímu řízení.

ÚOHS tehdy konstatoval, že zadavatel neporušil zákon, neboť jím určená lhůta pro podání nabídek byla stanovena v souladu se zákonem. Dále uvedl, že všichni uchazeči měli možnost podat nabídku za stejných podmínek a předmět zakázky byl vymezen podle požadavků zákona.

Pecina nyní v opakovaném řízení rozklad opět zamítl a potvrdil původní závěry ÚOHS, když za pomoci dvou znaleckých posudků prokázal, že stanovená lhůta byla vzhledem k předmětu veřejné zakázky pro podání nabídky dostatečná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK