Ekonom: Cena regulované elektřiny poroste příští rok rychleji

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Regulovaná cena elektrické energie v příštím roce poroste rychleji, než tomu bylo letos. V rozhovoru pro týdeník Ekonom to uvedl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt. V letošním roce stoupla regulovaná složka o 1,2 procenta ve srovnání s rokem 2006, v příštím roce se podle Fiřta do nárůstu promítnou zvýšené náklady na přenos elektřiny a distribuci. Celkové průměrné zvýšení nákladů za dodávku elektřiny činilo letos u domácností 7,9 procenta; neregulovaná cena silové elektřiny se podle ERÚ zvýšila v průměru o 16 procent.

"Letos jsme ještě udrželi regulované položky jen o 1,2 procenta vyšší než v roce předtím, ale pro rok 2008 již musíme započítat vyšší náklady na přenos elektřiny a distribuci. Nemohu přesně říci, kolik to udělá, ale zvýšení regulované ceny bude výrazně větší," dodal.

Přesnější údaje úřad oznámí na podzim. "Do září bychom měli dostat všechny podklady, v říjnu dokončit výpočty, v průběhu listopadu je vyhlásíme," řekl Fiřt.

Česká elektřina se podle něj prodává za srovnatelné ceny jako v Německu, což pro mezinárodní obchodníky znamená, že musejí uvážit, zda ji koupí v ČR nebo v zahraničí. "Nemohu předvídat, jak se na burze vyvine cena silové elektřiny. Hlavní problém je v tom, že v Evropě není vyrovnaná bilance nabídky a poptávky a elektřina na trhu chybí. Kdyby jí bylo víc, nemusela by cena tak dramaticky růst," poznamenal v souvislosti s fungováním nové energetické burzy.

Předseda regulačního úřadu také uvedl, že na podzim by do vlády měla jít novela energetického zákona, ve které budou zapracovány změny evropské legislativy, pro trh s elektřinou i plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK