Index čínských akcií poprvé překonal hranici 5000 bodů

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 23. srpna (ČTK) - Čínský akciový trh pokračuje v silném růstu a hlavní index burzy v Šanghaji vůbec poprvé překonal hranici 5000 bodů. Investoři mají největší zájem o akcie realitních společností, hodně se ale nakupují rovněž akcie horší kvality, které podle analytiků mohou být značně rizikové.

Index Shanghai Composite zahájil obchodování hned nad pětitisícovou hranicí a ranní část zakončil vyšší o 0,55 procenta na 5007,37 bodu. Indexu pomáhá příliv nových peněz, které dodávají investiční fondy. Jejich počet v Číně strmě stoupá, což byl i jeden z důvodů, proč si analytici byli jisti růstem trhu navzdory problémům na jiných trzích ve světě.

Během dopolední části obchodování index vystoupil až na 5027,30 bodu. Od začátku roku už jeho zisk dosahuje asi 87 procent po růstu o 130 procent za loňský rok. Objem obchodů ale byl během dopoledne vysoký a dosáhl 81 miliard jüanů (asi 219 miliard Kč). Během posledního silného růstu z května objem dopolední přesahoval 100 miliard jüanů.

Někteří analytici se domnívají, že se růst indexu nyní zastaví a trh bude oscilovat kolem pětitisícové hranice. Investoři totiž na dosažení podobných hodnot zpravidla reagují tak, že vezmou část zisků ze stolu, respektive prodají akcie, u nichž mají největší zisky. Pak vyčkají, jak se trh zachová a po případné korekci znovu investují.

"Trh poskočil nad 5000 bodů, jak se obecně očekávalo. Pod hranicí 5000 bodů ale nezůstane, protože ekonomika vykazuje silný růst a je zde dostatek peněz," myslí si analytik makléřské společnosti Zheshang Securities Čang Jen-ping. Část analytiků je přesvědčena, že index má šanci do konce roku se dostat na 5500 nebo 5600 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK