Koruna stojí na 27,73 Kč/EUR, k dolaru posílila na 20,46 Kč

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Koruna stojí v poklidu bez větších výkyvů kurzu kolem 27,73 Kč za euro. Vůči dolaru česká měna před 11:00 posílila na 20,46 Kč/USD. Důvodem byl pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní úvod na trhu vyznívá pro korunu neutrálně," řekl analytik Patrie Tomáš Vlk. Mojmír Hampl z bankovní rady České národní banky v tisku uvedl, že se česká ekonomika posunula do fáze postupného růstu sazeb. Dopad turbulencí na světových trzích na ČR by prý neměl být nijak dramatický. "Naše očekávání ohledně vývoje sazeb se tak nemění a ani pro korunu se Hamplova slova nestala důvodem k reakci," podotkl Vlk.

Dnešní den by se podle Vlka mohl nést v podobném duchu jako středeční odpoledne. Důležité události na programu nejsou, zájem o riziková aktiva pokračuje a japonský jen je nadále pod tlakem. Koruna by tak mohla zvolna oslabovat, odhadl.

Dolar zrychlil svůj pokles a ztratil proti euru dalších zhruba půl centu. Obchoduje se na 1,3555 USD/EUR. Zatímco očekávání poklesu amerických sazeb se zvyšují, u eurozóny je to naopak. Spolu se zklidňující se situací se začíná znovu hlasitěji hovořit o vyšších sazbách Evropské centrální banky, poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK