Značku Klasa má dalších 11 firem

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. srpna (ČTK) - Dalších 11 firem zejména z řad zpracovatelů masa a mléka obdrželo dnes značku Klasa, která je určena mimořádně kvalitním potravinářským výrobkům. Ocenění jim při zahájení mezinárodní výstavy Země živitelka předal ministr zemědělství Petr Gandalovič. Právě na největším agrosalonu v Česku se značka kvality v roce 2003 předávala vůbec poprvé. Nyní ji lze nalézt na obalech již 1419 výrobků od 209 společností, informoval o tom Vilém Frček ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Oceněno dnes bylo 14 výrobků, například zeleninové šťávy, bylinné čaje, mléčné výrobky, vejce a uzeniny. Čtyři společnosti získaly certifikát poprvé. Byla mezi nimi i českobudějovická firma Biogena CB, která získala národní ocenění za šípkový, mátový a lipový čaj.

"Určitě nám toto ocenění pomůže. Jako menší firma si nemůžeme dovolit tak masivní reklamní kampaň. Je to pro nás dobrá příležitost se zviditelnit," řekl obchodní ředitel podniku Miloš Matějka.

Klasu výrobek získává na tři roky, pokud splní přísné požadavky. Například masné výrobky nesmí obsahovat takzvané separáty. Na to dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolu se Státní veterinární správou.

Mezi oceněnými jsou převážně mlékárny, masny, výrobci mouky, ale i výrobce medu a racionální výživy. Nejčastěji Klasu získávají pečivo, uzeniny, lahůdky, nealkoholické nápoje, sýry či jogurty. Od letoška se jí mohou poprvé pyšnit i brambory, cibule a jablka.

Nejvíc oceněných výrobků pochází z Jihočeského kraje (166) od 19 firem. Poslední, 14. příčku mezi regiony zatím s velkým odstupem drží Liberecký kraj s pouhými čtyřmi výrobky. Pokud výrobky splňují přísná pravidla i dál, může jim být platnost certifikátu prodloužena o další tři roky. K 1.červenci se tak podařilo obhájit kvalitu u 41 výrobků od pěti producentů. Naopak 21 výrobků a tři firmy právo používat logo značky Klasa ztratily.

Klasu uděluje kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond.

Stát vydává na propagaci kvalitní domácí potravinářské produkce nemalé částky. Předloni to bylo 169 milionů korun, loni 238 milionů korun a letos se počítá se 200 miliony korun. Peníze jdou z převážné části na podporu Klasy, ale také třeba na podporu potravinářů při účasti na zahraničních výstavách a veletrzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK